A Romániában elfogyasztott sertéshús 80 százaléka importból származik

2023. október 22. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

Becslések szerint 2023 karácsonyi időszakában 10 kilogramm elfogyasztott disznóhúsból csak 1 kilogramm származik majd Romániában nevelt állatból, ami történelmi mélypont lesz, mondta az Europa Liberă kérdésére Ioan Ladoși, a Romániai Sertéstenyésztők Szövetségének (APCPR) elnöke.

Míg 2016-ban 4,3 millió sertést neveltek Romániában, 2023-ban 2,8 millióra csökkent a számuk, és a személyenként elfogyasztott évig átlag 37,5 kilogramm disznóhúsból legfeljebb 7 kilogramm származik hazai gazdaságból, mintegy 20 százalék.

Az alacsony arányhoz hozzájárul, hogy Románia az afrikai sertéspestis terjedésének nemhivatalos bajnoka az Európai Unióban, jegyzi meg az Europa Liberă. Az első fertőzéseket 2017-ben azonosították Romániában és az volt az utolsó év, amikor az ország 20 ezer tonna disznóhúst exportált. Azóta a disznóhús kivitele megszűnt, mert nincs kereslet az olyan országokból származó húsra, ahol jelen van a betegség.

Romániának egyelőre nem sikerült ellenőrzés alá vonnia az afrikai sertéspestis terjedését, mert a vonatkozó törvényeket nem tartják be, nyilatkozta Sorin Minea, az élelmiszeripari munkaadók szövetségének, a Romalimentának az elnöke. Mint hozzátette, Románia azért is van rendkívüli helyzetben, mert elterjedt a háztáji sertéstenyésztés, ami nehezen ellenőrizhető, és a hatóságok vonakodnak is ettől, mert tartanak tőle, hogy a túl szigorú szabályokkal elveszítik a kisgazdák politikai támogatását.

A belföldi kereslet elegendő profitot biztosítana a romániai sertéstenyésztőknek, de az afrikai sertéspestis gyakori előfordulása miatt kevesen merik növelni a termelési kapacitásukat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!