Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt

2024. április 5. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió országaiban átlagban 3,3 százalékkal került többe a hús idén februárban, mint egy évvel ezelőtt; a legnagyobb arányú árnövekedést Bulgáriában (8,2 százalék) és Romániában (7,7 százalék) jegyezték – közölte pénteken az Eurostat.

Az Agerpres összefoglalója szerint az elmúlt egy évben a legtöbb tagállamban drágult a hús, csak három országban csökkent az ára: Csehországban (5,1 százalékkal), Finnországban (2,2 százalékkal) és Dániában (0,6 százalékkal).

Húsfélék szerinti bontásban a legnagyobb mértékben a sertéshús ára emelkedett az EU-ban, 5,7 százalékkal, a juh- és a kecskehús 4,5 százalékkal, a marha- és a borjúhús 3 százalékkal drágult. A baromfihús ára ezzel szemben 1,6 százalékkal csökkent az idei második hónapban 2023 februárjához viszonyítva.

A hús éves inflációs rátája 2024 februárjában – Forrás: Eurostat
A hús éves inflációs rátája 2024 februárjában – Forrás: Eurostat

Romániában egy év alatt a marha- és a borjúhús 11,1 százalékkal, a disznóhús 9,6 százalékkal, a juh- és a kecskehús 5,5 százalékkal, míg a baromfihús 2,2 százalékkal lett drágább az Eurostat szerint.

Az Eurostat legutóbbi közlése szerint februárban a januári 3,1 százalékról 2,8 százalékra csökkent az infláció az Európai Unióban. A tagállamok közül Romániában volt a legmagasabb az inflációs ráta, zsinórban másodszor.


A román Országos Statisztikai Intézet (INS) jelentése szerint februárban 7,23 százalékra csökkent az éves infláció Romániában a januári 7,41 százalékról. Az élelmiszerek 4,48, a nem élelmiszer jellegű termékek 7,82 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 11 százalékkal nőtt 2023 második hónapjához képest.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!