Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt

2024. április 5. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió országaiban átlagban 3,3 százalékkal került többe a hús idén februárban, mint egy évvel ezelőtt; a legnagyobb arányú árnövekedést Bulgáriában (8,2 százalék) és Romániában (7,7 százalék) jegyezték – közölte pénteken az Eurostat.

Az Agerpres összefoglalója szerint az elmúlt egy évben a legtöbb tagállamban drágult a hús, csak három országban csökkent az ára: Csehországban (5,1 százalékkal), Finnországban (2,2 százalékkal) és Dániában (0,6 százalékkal).

Húsfélék szerinti bontásban a legnagyobb mértékben a sertéshús ára emelkedett az EU-ban, 5,7 százalékkal, a juh- és a kecskehús 4,5 százalékkal, a marha- és a borjúhús 3 százalékkal drágult. A baromfihús ára ezzel szemben 1,6 százalékkal csökkent az idei második hónapban 2023 februárjához viszonyítva.

A hús éves inflációs rátája 2024 februárjában – Forrás: Eurostat
A hús éves inflációs rátája 2024 februárjában – Forrás: Eurostat

Romániában egy év alatt a marha- és a borjúhús 11,1 százalékkal, a disznóhús 9,6 százalékkal, a juh- és a kecskehús 5,5 százalékkal, míg a baromfihús 2,2 százalékkal lett drágább az Eurostat szerint.

Az Eurostat legutóbbi közlése szerint februárban a januári 3,1 százalékról 2,8 százalékra csökkent az infláció az Európai Unióban. A tagállamok közül Romániában volt a legmagasabb az inflációs ráta, zsinórban másodszor.


A román Országos Statisztikai Intézet (INS) jelentése szerint februárban 7,23 százalékra csökkent az éves infláció Romániában a januári 7,41 százalékról. Az élelmiszerek 4,48, a nem élelmiszer jellegű termékek 7,82 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 11 százalékkal nőtt 2023 második hónapjához képest.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!