Sajtóforrások: 300 millió eurós támogatást veszíthet el a kolozsvári metró

2024. augusztus 29. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság visszavonja a 300 millió eurós finanszírozást a kolozsvári metróprojekttől, ami azt jelenti, hogy a projekt nem kap pénzt a PNRR-ből a késések és a közbeszerzési eljárás problémái miatt, állítják az Economedia által megkérdezett kormányzati források. A kormány most alternatív finanszírozási forrásokat keres, például a zöld bizonyítványokat.

A kolozsvári metróprojekt európai támogatásának elvesztéséről szóló információkat Sabin Sărmaș kolozsvári parlamenti képviselő hozta nyilvánosságra, aki a munkálatok késedelmeit, másrészt a munkálatok odaítélésére kiírt pályázat eljárási hibáit nevezte meg legfőbb okokként.

Korábban írtuk, hogy Emil Boc kolozsvári polgármester azt állítja, hogy a projekt a tervek szerint halad, a szükséges finanszírozás rendelkezésre áll, és a metró építése az ősz folyamán kezdődhet meg. Boc kijelentései a korábbi hírekre reagálnak, amelyek szerint a projekt problémás és pénzügyi késésekre számíthat. A most érkező hírek konkrétabban és határozottabban mutatnak rá arra, hogy a projekt ténylegesen elveszíti a finanszírozást az Európai Unió részéről, annak ellenére, hogy Boc próbálja eloszlatni ezeket az aggodalmakat, hangsúlyozva, hogy a munka folytatódik a meglévő szerződések alapján.

Adrian Câciu beruházási és európai projektekért felelős miniszter többször is a kolozsvári metróprojekttel példázódott, mint késlekedő projekt az PNRR-ben, ahol májusban még nem volt szerződés a kivitelezésre, miközben az Otopeni felé vezető M6-os metróvonal már májusban 30 százalékban elkészült.

Az Economedia által megkérdezett források szerint egyébként Románia „legfeljebb a pénz felét” kapja meg a PNRR harmadik részletéből, ami közel 2 milliárd eurót tesz ki. Ez a kifizetés már több mint fél éve késik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!