Visszaküldte Iohannis a proszumátorok akkumulátor-beszerzését előíró törvényt

2024. július 17. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő visszaküldte a parlamentnek azt a törvényt, amely kötelezte volna a jelenlegi és jövőbeli proszumátorokat (vagy angolosan: prosumereket) akkumulátorok telepítésére. Az elnök érvelése szerint ez a kötelezettség lassítaná a napelemes beruházások ütemét, és ellentétes a Casa Verde Fotovoltaice programmal, amely nem írta elő az akkumulátorok telepítését.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a proszumátorok érdekvédelmi szervezete tiltakozott a törvény ellen, és petícióban kérte az elnököt, hogy ne hirdesse ki a jogszabályt. Az érdekvédelmi szervezet szerint az akkumulátorok beszerzése drága, és a törvény visszamenő hatályú lenne, ami jogtalan. Kifogásolták továbbá, hogy a jogszabály előzetes konzultáció nélkül született meg, és sérti a visszamenőleges hatály elvét, mivel a már meglévő proszumátorokra is vonatkozna.

Ez a kötelezettség lelassítaná azt az ütemet, amellyel a prosumerek most a háztetőkre szerelt fotovoltaikus panelekbe fektetnek be – érvel az elnök a felülvizsgálati kérelemben.

A kérelem hosszabb, de lényegében az elnök szerint a tárolás jót tesz az energiaszektornak, de a terület fejlesztését integráltan kell végezni, nem csak a prosumerek számára. Ráadásul a 3 kWh-nál nagyobb teljesítményűek esetében az akkumulátorok telepítésének kötelezettsége ellentétes a Környezetvédelmi Alapkezelő által működtetett Fotovoltaikus Zöld Ház program rendelkezéseivel.
Amit Iohannis elnök mond:

  • „A regisztrált prosumerek többsége magánszemély, akikre a 3 kW-os határérték vonatkozik majd, amelytől kezdve kötelező lesz tárolókapacitásokkal rendelkezniük. Egyébként 3 kW a minimális beépített teljesítmény, amely a Környezetvédelmi Alapkezelő (AFM) Fotovoltaikus Zöld Ház programja keretében történő finanszírozáshoz szükséges, a 17. cikk (17) bekezdése szerint. (5) bekezdése értelmében. Így a tárolókapacitás telepítésére vonatkozó kötelezettség bevezetése, amely a meglévő berendezés módosítását is maga után vonja, közvetlen és jelentős pénzügyi hatással lesz a háztartási kisfogyasztókra.
  • Ha nem hoznak olyan intézkedéseket, amelyek támogatják a prosumereket annak érdekében, hogy biztosítsák a logisztikai vagy pénzügyi kapacitásukat a hálózaton lévő/hibrid rendszerek kiegészítéséhez, hogy a termelési kapacitás megegyezzen a tárolási kapacitással, akkor az implicit hatás az lesz, hogy lassul a hálózatba történő bevezetésre jóváhagyott megújuló energiaforrások részarányának növekedési üteme a teljes nemzeti termelésben.”.

A törvény, amelyet a Képviselőház megszavazott, előírja, hogy 2027. december 31-ig minden olyan prosumernek, aki áramot kíván visszatáplálni a hálózatba, akkumulátorokat kell telepítenie, különben az elosztók korlátozni fogják az átvett energia mennyiségét. Az érdekvédelmi szervezet szerint a rendszer egyensúlytalanságaiért a hálózati beruházások hiánya okolható, és nem igazságos, hogy a prosumereknek kell saját pénzükből biztosítaniuk az egyensúlyt.

Egy napelemeket telepítő cég alkalmazottja elmondta, hogy az akkumulátorok beszerzése nem kifizetődő, mivel azok élettartama korlátozott, és az állam támogatása ellentétes lenne azzal a céllal, hogy termeljenek és visszatáplálják a felesleges energiát a hálózatba.

Bende Sándor, a Képviselőház Ipari és Szolgáltatási Bizottságának elnöke a Hotnewsnak nyilatkozva elmondta, hogy támogatja a törvényt, de szükségesnek tartja egy állami finanszírozási program bevezetését az akkumulátoros tárolókapacitásokra, mivel azok nagyon drágák. Hozzátette, hogy nem történt elegendő beruházás a hálózatokba az elmúlt 25 évben, és a piac minden szereplőjének felelősséget kell vállalnia.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!