Pénteken a kormány elemzi az e-Factura, az e-Transport és az e-TVA rendszer tervezett korrekcióit

2024. június 28. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu bejelentette, hogy pénteki ülésén a kormány elemezni fogja az elektronikus számlákkal (e-Factura), az elektronikus szállítmánykövető rendszerrel (e-Transport) és az elektronikus áfa-bevallási rendszerrel (e-TVA) kapcsolatos törvénymódosításokat, írja az Agerpres.

A miniszterelnök a három új rendszer bevezetésével kapcsolatos panaszokra utalva a kormányülés elején kifejtette, hogy a digitalizálás hozzájárul az adóelkerülés megelőzéséhez, de nem jelenthet több bürokráciát, hanem segítenie kell a vállalkozókat és a gazdaságot. Ezért felkérte a pénzügyminisztert, hogy a kormányülés után részletesen ismertesse a közvéleménnyel a törvények tervezett korrekcióit.

Ciolacu bejelentette azt is, hogy a pénzügyminisztérium módosítani készül a minimálbérrel kapcsolatos adókedvezmények alkalmazására vonatkozó jogszabályokat. Közölte, hogy a tervezett módosítások szerint nem számolják majd bele a minimálbérrel fizetett munkavállalókat adókedvezményekre feljogosító 4000 lejes küszöbbe az étkezési utalványokat. Hozzátette: pénteken a kormány befagyasztja a közlekedési büntetőpont értékét, hogy július elsejétől ne emelkedjen együtt a minimálbérrel.

Mint írtuk, a kormány elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amely módosítja az e-számlázási jogszabályokat. Így 2025. január 1-jétől kötelezővé válik az elektronikus számlázási rendszer használata az üzletek és a végső fogyasztók (B2C) közötti tranzakciók esetében is, de ez nem az egyetlen változás. Július 1-jétől az év végéig opcionális lesz a számlák továbbítása a B2C (business to consumer) rendszerben, azaz a magánszemélyek felé, azonban 2025. január 1-jétől kötelezővé válik. Így minden adóköteles személynek, aki számlát állít ki a fogyasztók felé, jelenteni kell a számlákat a RO e-Factura rendszerben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!