Módosulnak az e-számlázás szabályai, változásokat vezetnek be a nyugták kiállításánál is

2024. június 22. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amely módosítja az e-számlázási jogszabályokat. Így 2025. január 1-jétől kötelezővé válik az elektronikus számlázási rendszer használata az üzletek és a végső fogyasztók (B2C) közötti tranzakciók esetében is, de ez nem az egyetlen változás.

Július 1-jétől az év végéig opcionális lesz a számlák továbbítása a B2C (business to consumer) rendszerben, azaz a magánszemélyek felé, azonban 2025. január 1-jétől kötelezővé válik. Így minden adóköteles személynek, aki számlát állít ki a fogyasztók felé, jelenteni kell a számlákat a RO e-Factura rendszerben.

Ez a sürgősségi rendelet kiterjeszti a nyugtán szereplő információk körét is. Az adóazonosító szám kerül feltüntetésre a vevő ÁFA célú regisztrációs száma helyett.

A nyugtán fel lesz tüntetve: a nyugta kiállításának dátuma és időpontja, annak azonosító száma, az elektronikus pénztárgép sorozatszáma QR kód formájában.

A rendelet előírja továbbá, hogy mentesülnek a RO e-Factura rendszer használatának kötelezettsége alól azok az adóköteles személyek, akik olyan műveletekhez állítanak ki számlát, amelyek nem tartoznak az ÁFA hatálya alá, vagy azokat az összegeket nem kell ÁFA-alapként figyelembe venni, amelyekre nem kötelező a számla kiállítása, valamint a diplomáciai képviseletek és konzuli hivatalok, kivéve, ha ezek úgy döntenek, hogy használják a rendszert.

Az egyesületek, alapítványok és mezőgazdasági termelők, akik a mezőgazdasági különleges rendszert alkalmazzák, 2025. június 30-ig ideiglenesen mentesülnek a RO e-Factura rendszer használata alól, hogy alkalmazkodjanak a rendszerhez.

Amennyiben a vevők nem kapják meg a számlákat a RO e-Factura rendszeren keresztül az előírt határidőn belül, az áru átadásakor/szolgáltatás nyújtásakor fizetett szállítások vagy szolgáltatások esetében, értesíthetik az ANAF-ot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!