A balkáni áramkiesés Románia sebezhetőségére figyelmeztet

2024. június 24. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken Montenegrót, Boszniát, Albániát és Horvátország nagy részét egy nagy áramkimaradás tette élhetetlenné. A közlekedési lámpák leálltak, az üzletek bezártak, és az emberek légkondicionálók nélkül próbálták átvészelni a hőséget. Saša Mujović montenegrói energiaügyi miniszter szerint az áramkimaradás a hálózat erős terhelése, a magas hőmérséklet miatti hirtelen megnövekedett energiafogyasztás és a magas hőmérséklet miatt következett be. Az áramkimaradás a nagy balkáni elosztórendszereket érintette.

A román energiaügyi minisztérium nem reagált a történtekre, a Transelectrica a nagy áramszünetet követően közleményt adott ki, amely szerint „a kontinentális Európa energetikai rendszere délkeleti hálózatában beállt jelentős zavar (…) nem érintette Románia Országos Elektroenergetikai Rendszerét”.

Dumitru Chisăliță, az Intelligens Energia Egyesület elnöke a HotNewsnak elmondta, hogy Romániát csak a szerencse mentette meg. Chisăliță szerint az, hogy Románia kimaradt az áramszünetből, nem a rendszer fölényének köszönhető, hanem egyszerűen szerencse kérdése volt. Hozzátette, hogy még nem világos, mi okozta az incidenst, és akár hónapokba is telhet, mire kiderítik a pontos okokat.

2021. január 8-án egy hasonló áramszünet sújtotta ugyanazt a térséget, akkor Románia is jelentős mértékben érintett volt. Chisăliță szerint most valószínűleg egy állomás hibája vezetett a láncreakcióhoz, amely az adriai partvidék felé terjedt, és nem érintette közvetlenül Romániát. Románia esetében a forgalmi adatok alapján nem volt kiemelkedő az energiafogyasztás, annak ellenére, hogy nagy hőség volt. Ennek ellenére, Chisăliță szerint, a régió bármikor újra átélhet hasonló áramszünetet, hiszen a rendszerek össze vannak kötve, és egyetlen láncszem meghibásodása is elég lehet.

Az ENTSO-E, az európai energiaátviteli rendszerek operátorainak hálózata, közleményt adott ki, amelyben megerősítette az incidenst, és jelezte, hogy a helyreállítás két órán belül megkezdődött. A régióban előforduló hasonló incidensek rávilágítanak arra, hogy mennyire sérülékenyek lehetnek az összekapcsolt rendszerek, és szükség van a vészhelyzeti eljárások kidolgozására és betartására.

A Spotmedia is foglalkozott a témával, és rámutatnak a cikkben, hogy a balkáni régióban jelentős beruházások történtek a megújuló energiaforrásokból származó elektromos áram terén, de az infrastruktúra nincs megfelelően felkészülve az új energiaforrásokra.

A cikk következtetése egybeesik a HotNews által idézett szakemberével, hogy Romániát szerencsével kerülte el az áramszünet, de a régióbeli összekapcsoltság miatti kockázatok fennállnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!