A fél Balkánt egy nagy áramkimaradás sújtja, a 40 fokos hőségben sokan klímák nélkül maradtak

2024. június 21. – 19:08

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken Montenegrót, Boszniát, Albániát és Horvátország nagy részét egy nagy áramkimaradás tette élhetetlenné. Leálltak a közlekedési lámpák, bezártak az üzletek, az emberek pedig légkondicionálók nélkül próbálják meg átvészelni a hőséget, írta a Reuters.

„A meghibásodás a hálózat erős terhelése, a magas hőmérséklet miatti hirtelen megnövekedett energiafogyasztás és maga a magas hőmérséklet miatt következett be” – mondta Saša Mujović montenegrói energiaügyi miniszter egy tévéadásban. Az áramkimaradás a nagy balkáni elosztórendszereket érintette.

Délután 1 óra körül leállt az áram- és a wifihálózat, derült ki tisztviselők és a közösségi médiát felhasználók beszámolóiból. Az üzemeltetők a délután közepére megkezdték az ellátás helyreállítását.

Leállt a forgalom Bosznia fővárosában, Szarajevóban, valamint Banja Luka és Mostar városaiban a Reuters újságírói szerint. A hőmérséklet a régió egyes részein elérte a 40 Celsius-fokot.

A helyiek beszámolói szerint Podgoricában, Montenegró fővárosában vízhiány is van, mert leálltak a vízvezetékrendszerek szivattyúi. Nem működnek a klímaberendezések és hűtők sem, nagy fagylaltkészletek olvadtak el.

A horvát tengerparti Split városában is leállt a forgalom – jelentette a HRT állami tévé.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!