Szárnyalnak a Carbochim részvényei, miután eladták a telket az üzem alól és új telephelyre költöztették a gyárat

2024. február 8. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

A csiszolóanyagokat gyártó kolozsvári Carbochim üzem részvényei az elmúlt hónap során sokszorosan felülteljesítettek, és a 365,31%-os hozammal, amit elértek a bukaresti tőzsdén, az első helyen állnak növekedés tekintetében, írja a Stiri de Cluj.

A portál a vállalat vezérigazgatójával interjúzott, aki elmondta, jó döntés volt, hogy eladták a Carbochim üzem alól az ingatlant, és új helyre költöztek, mert ez lehetőséget teremtett egy olyan modernizálásra, amely jelentősen növelni fogja az elkövetkezőkben is a gyárnak a profitját.

2023 végén fejeződött be a több mint 5 millió eurós beruházással járó áthelyezési és újratervezési folyamata a gyárnak. Az üzemet azért kellett elköltöztetni, mert a kolozsvári Május 1 téren található telkét egy ingatlanfejlesztőnek adták el. Így a Carbochim egyik részlege a Kolozsvár ipari negyedének számító Muncii (Szentgyörgyhegyi) sugárútra költözött, a másik pedig a város Szamosfalva felőli kijáratához. A költözés 5 millió euróba került, a 160 főt foglalkoztató cég azonban az eredeti telekért 42 millió eurót kapott.

Érdekes adaléka a tranzakciónak, amire a Transtelexen korábban felhívtuk a figyelmet, hogy a kérdéses telek ugyanannak a tulajdonosnak a kezében maradt. A Carbochim többségi tulajdonosa Iulian Dascălu, a Iulius Group alapító-vezérigazgatója, aki az ingatlanfejlesztő vállalatai révén vált sikeres üzletemberré. A vevő cég, a tavaly ősszel alapított Rivus Investments Kft. székhelye pedig Iași-ban, a Iulius Csoport tulajdonát képező irodaépületben van bejegyezve, ami alapján arra lehet következtetni, hogy a Május 1. tér környéki ingatlan marad Dascălu érdekeltségében, az ingatlanfejlesztést pedig szintén a Iulius Group valamelyik vállalata fogja végezni.

A Carbochim új épülete a Muncii sugárúton – Fotó: Carbochim Facebook-oldal
A Carbochim új épülete a Muncii sugárúton – Fotó: Carbochim Facebook-oldal

Visszatérve a Carbochimhoz, a helyi portálnak nyilatkozó cégvezető arról beszélt, hogy a költözés alkalmat szolgáltatott a gyártás racionalizására, és arra számítanak, hogy a következő években legalább 20 százalékkal növelni fogja üzleti tevékenységét. A csiszolóanyag-gyártó költözése és újratervezése jelentős költségcsökkentést eredményezett – ez elsősorban a hazai és külföldi partnerekkel való kereskedelmi kapcsolatok erősítését és fejlesztését teszi lehetővé.

A Carbochim utolsó nagyszabású beruházásai az 1970-es évek végén történtek a gyártási részlegek fejlesztése érdekében. A 89-es fordulat idején a Carbochimnál alkalmazott technológiák még korszerűnek számítottak, de az 1990-es években a tevékenység leépítése több részleg bezárásával járt. A korábbi telephelyen a platform kihasználtsága a közelmúltbeli áthelyezés előtt mindössze 30 százalékot ért el – mondta nemrég Viorel Popoviciu, a Carbochim vezérigazgatója, aki szerint a költözés és átszervezés amiatt is jó, mert a szennyezés szintje nagyon magas volt, erősen maró gázok szabadultak fel, és a felújítás költségei a régi gyárnak jelentősek lettek volna.

Az üzem áthelyezésének gondolata már a 2000-es évek eleje óta felmerült, de a fő probléma ismét a pénzügyi források hiánya volt, és a Carbochim erőfeszítései, hogy partnert találjon, nem jártak sikerrel. Viorel Popoviciu szerint majdnem 15 évvel ezelőtt kezdeményezték egy zonális városrendezési terv kidolgozását, amelynek végül az üzem áthelyezéséhez és felújításához kellett volna vezetnie.

„2008-ban jött a válság, gondok voltak a pénzügyi forrásokkal, ezért elhalasztottuk. Ami most történt az áthelyezéssel, az a dolgok természetes menete, feltétlenül szükséges volt, mert a korábbi telephelyen szinte semmit sem tudtunk optimalizálni” – részletezte a Carbochim igazgatója.

Rámutatott, hogy a költözés megkönnyítette a termelési folyamatok optimalizálását és mindenekelőtt a termelési költségek jelentős csökkentését: „Új gépeket hoztunk be, régebbi, de hatékony gépeket helyeztünk át, úgy gondolom, hogy ebből a szempontból, ami most történik, az minden vállalat normális menete”. Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy a korábbi telephelyen a csarnokok nagyon nagy terekkel rendelkeztek, ami jelentős költségekkel járt, például a szükséges energia és fűtés biztosítása tekintetében. A kezdeti 5 millió eurós befektetésen túl, amibe az áthelyezés és a korszerűsítés került, az elkövetkező években további 2 millió eurót szánnak a gyártósorok hatékonyabbá tételére. A Carbochim jelenleg 160 embert foglalkoztat.

A Carbochim régi telephelyére tervezett lakónegyed látványterve – Forrás: Iulius Group
A Carbochim régi telephelyére tervezett lakónegyed látványterve – Forrás: Iulius Group

Az új létesítményben, a Muncii sugárúti telephelyen a Carbochim a zöld energiába is befektetett: 920 fotovoltaikus panelt telepítettek az épület tetejére, és a becslések szerint évente 18 százalékos energiamegtakarítást érnek el ezzel. Ezek a beruházások, amelyekkel a termelési költségeket is csökkentették, legalább 20 százalékos üzleti növekedést fognak eredményezni.

Az üzem nemcsak országos beszállító, erős kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezik olyan országokban, mint Lengyelország, Magyarország, Svájc, Belgium, Németország, Olaszország, Írország és Kanada. A kolozsvári üzem kerámia, bakelit, mágneses és rugalmas kötésű csiszolótesteket, csiszolóvágó és sorjázó korongokat, valamint papír, szövet és nem szőtt hordozóra felvitt csiszolóanyagokat gyárt, amelyeket a feldolgozó- és építőiparban használnak.

Az üzem eredeti telephelyén egy 500 millió eurós ingatlanprojektet fog megvalósítani a Iulius Group egy 115 ezer négyzetméteres plázával, ami a második legnagyobb erdélyi bevásárlóközpont lesz a temesvári Iulius Mall után. A 12 hektáros telken egy lakóparkot is kialakítanak, és itt épül meg Románia legnagyobb, 6 ezernél több autó befogadására alkalmas földalatti parkolója is.

A beruházást sok kritika érte az elmúlt időszakban a civil társadalom részéről. A környezetvédők szerint az ingatlanfejlesztő nem fektet kellő hangsúlyt zöldövezetek, közösségi terek kialakítására.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!