Kolozsvár: eladták a Carbochim üzem alól az ingatlant, lakópark és irodaházak épülnek a helyébe

2022. március 31. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős értékű tranzakciót ütöttek nyélbe Kolozsváron, amelynek a jelek szerint egyetlen kulcsfigurája van.

A kolozsvári Carbochim Rt. egy március 24-én megkötött megállapodás szerint 41,17 millió euróért eladja a Május 1. téren levő, gyárépületeket is magába foglaló 120 hektáros ingatlanját – derül ki a Bukaresti Értéktőzsde számára eljuttatott közleményből, amelyet az Actual de Cluj portál vett észre. A tervek szerint a nagymúltú kolozsvári gyártó egy másik gyáregységbe költözik.

A tranzakció amúgy nem meglepetés, arról korábban is beszámoltunk, hogy már csak a Carbochim igazgatótanácsának jóváhagyására volt szükség ahhoz, hogy eladják a nagy értékű ingatlant, amelyen várhatóan lakópark és irodaházak fognak épülni.

Az adásvételi szerződést a Carbochim a Rivus Investments Kft.-vel kötötte, az ingatlan árát a szerződésbe foglalt megállapodás szerint 5 részletben fogja kifizetni a vásárló. A 41,17 milló eurós adásvétel egyébként azt jelenti, hogy az ingatlan egyetlen négyzetméteréért áfa nélkül 345 eurót fizettek (az épületek értéke nem képezi részét a megállapodásnak), ami Románia nagyvárosainak szintjén is magas árnak számít.

Érdekes adaléka a tranzakciónak még, hogy a Carbochim üzem többségi tulajdonosa Iulian Dascălu, a Iulius Csoport alapító-vezérigazgatója, aki az ingatlanfejlesztő vállalatai révén vált sikeres üzletemberré. A vevő cég, a tavaly ősszel alapított Rivus Investments Kft. székhelye pedig Iași-ban, a Iulius Csoport tulajdonát képező iroadépületben van bejegyezve, ami alapján arra lehet következtetni, hogy a Május 1. tér környéki ingatlan marad Dascălu érdekeltségében, az ingatlanfejlesztést pedig szintén a Iulius Csoport valamely vállalata fogja végezni.

A Carbochimet 1949-ben alapították. A vállalat egyébként a tranzakcióval jól jár, hiszen a Carbochim közgyűlése arról is határozott, hogy a vállalat legfeljebb 3,5 millió eurót költhet új üzemre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!