Kolozsvár: eladták a Carbochim üzem alól az ingatlant, lakópark és irodaházak épülnek a helyébe

2022. március 31. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős értékű tranzakciót ütöttek nyélbe Kolozsváron, amelynek a jelek szerint egyetlen kulcsfigurája van.

A kolozsvári Carbochim Rt. egy március 24-én megkötött megállapodás szerint 41,17 millió euróért eladja a Május 1. téren levő, gyárépületeket is magába foglaló 120 hektáros ingatlanját – derül ki a Bukaresti Értéktőzsde számára eljuttatott közleményből, amelyet az Actual de Cluj portál vett észre. A tervek szerint a nagymúltú kolozsvári gyártó egy másik gyáregységbe költözik.

A tranzakció amúgy nem meglepetés, arról korábban is beszámoltunk, hogy már csak a Carbochim igazgatótanácsának jóváhagyására volt szükség ahhoz, hogy eladják a nagy értékű ingatlant, amelyen várhatóan lakópark és irodaházak fognak épülni.

Az adásvételi szerződést a Carbochim a Rivus Investments Kft.-vel kötötte, az ingatlan árát a szerződésbe foglalt megállapodás szerint 5 részletben fogja kifizetni a vásárló. A 41,17 milló eurós adásvétel egyébként azt jelenti, hogy az ingatlan egyetlen négyzetméteréért áfa nélkül 345 eurót fizettek (az épületek értéke nem képezi részét a megállapodásnak), ami Románia nagyvárosainak szintjén is magas árnak számít.

Érdekes adaléka a tranzakciónak még, hogy a Carbochim üzem többségi tulajdonosa Iulian Dascălu, a Iulius Csoport alapító-vezérigazgatója, aki az ingatlanfejlesztő vállalatai révén vált sikeres üzletemberré. A vevő cég, a tavaly ősszel alapított Rivus Investments Kft. székhelye pedig Iași-ban, a Iulius Csoport tulajdonát képező iroadépületben van bejegyezve, ami alapján arra lehet következtetni, hogy a Május 1. tér környéki ingatlan marad Dascălu érdekeltségében, az ingatlanfejlesztést pedig szintén a Iulius Csoport valamely vállalata fogja végezni.

A Carbochimet 1949-ben alapították. A vállalat egyébként a tranzakcióval jól jár, hiszen a Carbochim közgyűlése arról is határozott, hogy a vállalat legfeljebb 3,5 millió eurót költhet új üzemre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!