Júniustól a Fly Lili légitársaság is üzemeltet járatokat a brassói repülőtérről

2024. január 27. – 11:34

Másolás

Vágólapra másolva

Júniustól a román Fly Lili légitársaság is üzemeltet járatokat a Brassó–Vidombák Nemzetközi Repülőtérről – tájékoztatnak a Facebookon. A vállalat hivatalosan februárban fogja bejelenteni a célállomásokat és a járatok menetrendjét, de a BizBrașovn úgy tudja, Budapestre, Bécsbe, Münchenbe, Stuttgartba, illetve két-két spanyolországi és angliai célállomásra indítana járatokat.

Ugyanakkor elemezték annak lehetőségét is, hogy a Fly Lili a brassói repülőtéren hozza létre egyik bázisát, ami lehetővé tenné, hogy a hét minden napján három oda-vissza járatot indítson.

„Nagyon termékeny megbeszélésen vettünk részt, amelynek keretében meghatároztuk a Fly Lilivel való együttműködés konkrét részleteit, azonban normális, hogy a célállomásokra és a járatok menetrendjére vonatkozó hivatalos bejelentést a vállalat illetékesei teszik meg, akárcsak azt, hogy mikor kezdik meg a jegyek értékesítését” – idézi a közlemény Constantin Albut, a Brassó–Vidombák Nemzetközi Repülőtér igazgatóját.

A Fly Lili légitársaságot 2020-ban alapították, három darab Airbus A320-200 típusú géppel rendelkezik, és eddig romániai városokból indított járatokat Egyiptomba, Tunéziába és Törökországba.

A Székelyföldet is kiszolgáló Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőteret tavaly júniusban nyitották meg. A Dan Air volt az légitársaság, amely rögtön nyitás után járatokat indított a vidombáki létesítményből, majd Wizz Air is csatlakozott hozzá. A Dan Air novembertől viszont már nem indít járatokat, mert sokáig elmaradt a repülőtér 12 órás működési idejeének a meghosszabbítása.

A repülőtér január 15-től ugyan már napi 16 órában üzemel, a repülőgépek naponta 7 és 23 óra között landolhatnak, illetve szállhatnak fel, de a Dan Air korábban azt állította, csak akkor térnek vissza Bákóból Brassóba, ha non-stop fog üzemelni a repülőtér. Ezért az utóbbi időben a légikikötő kihasználtsága már nagyon gyenge volt, hiszen csak a Wizz Air heti néhány járatát üzemeltette, és felmerült, hogy akár egy évet is várni kell az újabb járatok bevezetésére.

Nem a Fly Lili légtársaság lesz az egyetlen, amely júniustól járatokat indít Brassóból. A repülőtér január közepén jelentette be, hogy Sky Express Greece légitársaság június 1. és szeptember 28. között minden szombaton charterjáratot fog üzemeltetni Brassóból Görögországba, Kréta szigetére, illetve vissza.

Korábban felmerült, hogy a magyar AeroExpress légitársaság is fog járatokat üzemeltetni a brassói repülőtérről, de egyelőre ezek is elmaradtak. Tavaly ősszel Somogyi-Tóth Dániel, a légitársaság alapítója azt közölte a Transtelexszel, hogy a járatok előkészítése folyamatban van, de „egyelőre több részlettel nem tudunk szolgálni”. A Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtérnek tavaly 79 011 utasa volt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!