Leállítja a brassói járatait a Dan Air

2023. november 1. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

A brassói repülőtér működési ideje meghosszabbításának elhalasztása miatt a Dan Air légitársaság decembertől minden tevékenységét áthelyezi a bákói légikikötőbe – írja a légitársaság egy közleményben. A tájékoztatás szerint a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtérről induló és érkező jártok leállítása ideglenes, de arról a tájékoztatásban nem közölnek semmit, hogy mikor tervezik újraindítani a járatokat. Azt írják, azután döntöttek a jártok leállításáról, hogy a repülőtér október 30-án bejelentette, hogy a működési idejét csak 2024. január 15-től növelik meg 12 óráról 16 órára. Ezzel gyakorlatilag tönkre vágták a légitársaság téli terveit.

A társaság közleménye szerint a korlátozott működési idő, a téli járatok üzemeltetéséhez szükséges repülőtéri felszerelések hiánya és a legitársaságoknak kínált létesítmények hiánya miatt döntöttek úgy, hogy áthelyezik járataikat a bákói George Enescu Nemzetközi Repülőtérre, amely non-stop üzemel.

A Dan Air távozásával már egy egyetlen légitársaság maradt, amely a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtérről közlekedik: a Wizz Air. Pedig a közleményben azt állítják, hogy több román és külföldi légitársaság is várta a brassói repülőtér menetrendjének meghosszabbítását.

November 13-tól a brassói repülőtérről tervezett téli program menetrend szerint fog üzemelni, épp csak Bákóból szállnak fel, meg le a gépek, majd december 11-től a műveletek teljes egészében Bákóba költöznek. Azoknak az utasok, akik már jegyet váltottak, és továbbra is szeretnék felhasználni a jegyüket, ingyenes transzfert biztosítanak Bákó és Brassó között. A bákói menetrendjüket később közlik.

Egy régóta húzódó probléma

A 140 millió euróból felépített Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőteret idén június közepén nyitották meg. A Dan Air volt az légitársaság, amely rögtön nyitás után járatokat indított a vidombáki létesítményből, és azóta is folyamatosan üzemeli őket, noha nem először panaszkodott a rövid, csupán 12 órás napi üzemidőre, illetve a nem megfelelő körülményekre. A vállalat szeptember végén nyílt levélben fordult a repülőtér vezetéséhez, a szakhatósághoz és Marcel Ciolacu miniszterelnökhöz, hogy biztosítsanak hosszabb, nem csak 7 órától 19 óráig tartó nyitvatartást.

Azt írják, szeptember elsején a légitársaság elküldte a brassói repülőtérnek a téli szezonra vonatkozó repülési terveit. Ebben már 16 órás órarenddel számoltak, mert a helyi hatóságok azt ígérték, hogy november 3-tól meghosszabbítják a 12 órás menetidőt. Elmondásuk szerint megerősítést kértek az új menetrendhez, amelyben már egy új járat indítását tervezete a társaság, ezzel is növelve a járatok gyakoriságát és ezzel együtt az utasforgalmat is. Válasz viszont csak október 30-án érkezett, amikor hivatalosan bejelentették, hogy csak 2024-ben hosszabbítják meg a nyitvatartást. A Dan Air nehezményezi, hogy a brassói repülőtér üzemeltetői csak szeptember 27-én kérelmezték a a légiforgalom-irányító szolgálattól (ROMATSA) a nyitvatartás meghosszabbítását, de akkor sem küldték el az ehhez szükséges összes dokumentumot, noha ők már szeptember elsején ismertették velük a terveiket.

A Dan Air bejelenti a sajtótájékoztatóján, hogy áthelyezi a járatait Brassóból Bákóba – Fotó: Ovidiu Micsik / Inquam Photos
A Dan Air bejelenti a sajtótájékoztatóján, hogy áthelyezi a járatait Brassóból Bákóba – Fotó: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Azzal is baja van a társaságnak, hogy a brassói repülőtérnek nincs tanúsítványa a korlátozott látási viszonyok között közlekedő járatok üzemeltetésére, noha a szükséges berendezések megvannak hozzá, de vagy nem megfelelően szerelték be vagy nem engedélyeztették azokat. Szerintük a téli órarendre való átállással ez lényegében azt jelenti, hogy napi 8-9 órára csökken az üzemidő, ami lényegében ellehetetleníti a járatok üzemeltetésének a folyatását. A Boardingpass.ro utazási szakportál – a ROMATSA-ra hivatkozva – azt írja, hogy a repülőtér üzemeltetői már 2023 márciusa óta tudhatják, hogy nem megfelelően, a kifutópályához túl közel szereltek fel egy érzékelőt, és amiatt a csökkentett látási viszonyok közötti leszállást lehetővé tevő berendezés „nem rendeltetésszerű, és emiatt nem használható”. Állítólag az említett szenzorokat 0,28 méterrel helyezték a kifutópálya fölé, noha körülbelül 2,5 méterrel kellett volna. A hivatkozott forrás szerint, ennek ellenére nem történt semmi változás.

A Dan Air azt állítja, hogy több megoldást is javasoltak, például azt, hogy a virtuális irányítótornyot, ahonnan a brassói repülőteret irányítják, helyezzék át Aradról Bukarestbe, ahol több képzett forgalomiránytó van.

„Országos jelentőségű beruházásról van szó, amelyet továbbra is elhanyagolnak. Évek óta beszélnek róla, és amikor elkészül, azt tapasztalják a hatóságok, hogy nincs elegendő szakképzett személyzetük, vagy a műszaki adottságai nincsenek olyan szinten, hogy lehetővé tegye a repülőtér hatékony és biztonságos üzemeltetését” – idézi a közlemény Matt Ian Davidot, a Dan Air vezérigazgatóját. A légitársaság vezetője a helyi hatóságok szemére veti, hogy nem kap tőlük semmiféle forgalomnövekedést ösztönző támogatást, annak ellenére, hogy ilyet az ország több repülőtere is kínál.

„A brassói repülőtér működési adottságai ellenére a Dan Air csapata makacsul tevékenykedett Brassóban, mert hittünk a városban rejlő lehetőségekben és támogatni akartuk a fejlődését” – jelentette ki Matt Ian David, aki azt állítja, hogy a társaság 5 hónap alatt már 2,6 millió eurót veszített a repülőtér miatt.

A Dan Air jelenleg Brüsszelbe, Münchenbe, Nürnbergbe, Stuttgartba, Barcelonába, Madridba, Londonba és Valenciába üzemel járatokat, ezek fognak átkerülni Bákóba. November 13-tól tehát már csak a Wizz Air fog járatokat indítani. A magyar légitársaság Londonba és Dortmundba indít járatokat Brassóból, összesen hetente ötöt. Ahogy a BizzBrașov portál is megjegyzi, ezzel a repülőtér gyakorlatilag csak veszteséget fog termelni, mert 5 járattal semmi esély arra, hogy nyereségessé tegyék.

Mi lesz a budapesti járatokkal?

A repülőtér korábban azt állította, hogy ősztől már Budapestre is indítanak járatokat. A Transtelex ezzel kapcsolatban megkereste a szóbeszéd szerint járatokat tervező AeroExpresst. Somogyi-Tóth Dániel, a légitársaság alapítója azt nyilatkozta, hogy valóban terveznek brassói járatokat indítani belátható időn belül. „Ennek előkészítése folyamatban van, de egyelőre több részlettel nem tudunk szolgálni” – mondta az október közepén küldött válaszában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!