Kolozsvári metró: az önkormányzatnak gondjai vannak az építés szakmai ellenőrzésére kiírt közbeszerzési eljárással

2023. december 7. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári önkormányzatnak gondjai vannak a metróépítés szakmai ellenőrzésére októberben kiírt közbeszerzési eljárással. Boc és csapata másodszorra is elhalasztotta az ajánlatok benyújtásának határidejét, az új időpont 2024. január 12. lett. Az eredeti határidő 2023. november 10. volt, amit azóta december 10-re módosítottak – számol be az Economedia portál a határidők újabb kitolásáról.

A kolozsvári önkormányzat a projekt felügyeletét az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében szerette volna finanszírozni, de ehhez 2023. december 31-ig kellett volna aláírni a szerződést, ami most már nem megvalósítható. Az újabb határidő-módosítás miatt az erre a célra szánt uniós finanszírozás veszélybe kerül.

A metróépítés szakmai felügyeletére elkülönített összeg 211 millió lej. Ez a legnagyobb infrastrukturális tanácsadói szerződés, amelyet valaha Romániában megítéltek, majdnem kétszerese a Nagyszeben-Pitești autópálya hegyvidéki szakaszaira kötött szerződésnek.

A kolozsvári metró jelenleg a tervezési fázisban van. A projektet a török Gülermak cég végzi, amely már épített metrót Isztambulban, Varsóban és Dubajban. Amint a Transtelexen beszámoltunk róla, a kormány nemrég hagyta jóvá a kolozsvári metró (és a metropoliszi övezeti vonat) megépítéséhez szükséges telek-kisajátítások kifizetésére 283 millió lejes keretet. A metróvonal mentén várhatóan decemberben kezdődnek a régészeti feltárások, amelyek egy évig tartanak.

A kolozsvári metró megépítésének költségeit mintegy 2,7 milliárd euróra becsülik, ebből 300 millió eurót fedezne a PNRR-csomag. A 21 kilométer hosszúra tervezett metróvonalat két szakaszban építenék meg. Az első ütemben 9,16 kilométer készülne el, amely 9 állomást és a végállomást is magába foglalná. A második szakaszban a megmaradt 11,87 kilométer metróvonal és 10 metrómegálló épülne meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!