283 millió lejt hagy jóvá a kormány a kolozsvári metróval kapcsolatos kisajátítások kifizetésére

2023. december 6. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári metró (és a metropoliszi övezeti vonat) megépítéséhez szükséges földkisajátítások kifizetésére 283 millió lejt hagyna jóvá a kormány – írja az Economedia a közlekedési minisztérium tervezetére hivatkozva, amelyet elküldtek a kormánynak jóváhagyásra.

A portál azt írja, hogy a metróvonal illetve a metropoliszövezeti vonat és a kettő összekötéséhez szükséges területek összesen 486 ingatlant (épület és telek) érintenek, ezek kisajátítását tervezik. A szóban forgó telkek területe összesen meghaladja a 418 ezer négyzetmétert, amiből közel 60 ezer beépített terület. A cikk szerint területeket sajátítanak ki többek között az Ursus sörgyártól, a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemtől és a Kauflandtól is. A tervezet mellékletéből például azt is meg lehet tudni, hogy a Romániai Magyar Gazdák Egyesületétől is terveznek kisajátítani.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal május 25-én írta alá a tervezési és kivitelezési szerződést a török Gülemark, a francia Alstom és a román Arcada vállalatcsoportosulással a kolozsvári metró első szakaszának a megépítésére. A 9 milliárd lej értékű beruházást részben (300 millió euró) a helyreállítási alapból (PNRR) finanszírozzák, ezért 2026 augusztusáig kilenc állomásnak el kell készülnie ebből. A metró beüzemelését viszont csak 2031-re tervezik.

A munkálatok hivatalosan szeptember elején kezdődtek el, jelenleg még a tervezési szakaszban vannak. Közben az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum novemberi tájékoztatása szerint decemberben kezdődhetnek el a metróépítést megelőző régészeti feltárások. A beszámolók szerint négy területen kezdik el a kutatást: a kolozsmonostori Kálvária templom közelében, az egykori sörgyár mellett, a Főtéren a Szent Mihály templom és a magyar konzulátus között, valamint a Bocskai (Avram Iancu) téren a protestáns teológia és az ortodox katedrális között. A régészeti munkálatok befejezésére 12 hónap áll rendelkezésre, ami a leletek függvényében lehet rövidebb vagy hosszabb is.

A 21 kilométer hosszúra tervezett metróvonalat két szakaszban építenék meg. Az első ütemben 9,16 kilométer készülne el, amely 9 állomást és a végállomást is magába foglalná. A második szakaszban a megmaradt 11,87 kilométer metróvonal és 10 metrómegálló épülne meg.

A Kolozsvárra tervezett úgynevezett könnyű metró útvonala Szászfenes egyik új lakónegyedéből indul, első három állomása a község lakónegyedeit szolgálja ki. A 4-es és 5-ös metrómegállók Kolozsvár határában lévő, multifunkcionális övezetet szolgálnák ki, többek között a leendő regionális sürgősségi kórház, illetve a Vivo pláza környékére épülve. A 6-os, 7-es és 8-as metróállomások Kolozsvár legsűrűbben lakott városnegyedében, a Monostor negyedben építik meg, majd a metróvonal a városközpont alatt is áthaladva a Mărăști piac környékén is megállókat kap. A Mărăști piac után a metróvonal két ágra szakad, az egyik ág a Munka sugárút (Bulevardul Muncii) irányába indul, hogy összeköttetést biztosítson a vasúttal és a város ipari övezetével, míg a másik ága a Györgyfalvi és Szopori negyed irányába halad, ahol egyébként a metróhálózat földfelszín feletti végállomását is megépítik.

A 9 állomást tartalmazó első építési részben a Sfânta Maria és Europa Unită elnevezésű megállók közötti szakaszok épülnének meg. Ez a monostori 8-as, Câmpului utca környékén épülő megállótól a Szopor negyedi végállomás felé haladó vonalat jelenti.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!