283 millió lejt hagy jóvá a kormány a kolozsvári metróval kapcsolatos kisajátítások kifizetésére

2023. december 6. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári metró (és a metropoliszi övezeti vonat) megépítéséhez szükséges földkisajátítások kifizetésére 283 millió lejt hagyna jóvá a kormány – írja az Economedia a közlekedési minisztérium tervezetére hivatkozva, amelyet elküldtek a kormánynak jóváhagyásra.

A portál azt írja, hogy a metróvonal illetve a metropoliszövezeti vonat és a kettő összekötéséhez szükséges területek összesen 486 ingatlant (épület és telek) érintenek, ezek kisajátítását tervezik. A szóban forgó telkek területe összesen meghaladja a 418 ezer négyzetmétert, amiből közel 60 ezer beépített terület. A cikk szerint területeket sajátítanak ki többek között az Ursus sörgyártól, a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemtől és a Kauflandtól is. A tervezet mellékletéből például azt is meg lehet tudni, hogy a Romániai Magyar Gazdák Egyesületétől is terveznek kisajátítani.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal május 25-én írta alá a tervezési és kivitelezési szerződést a török Gülemark, a francia Alstom és a román Arcada vállalatcsoportosulással a kolozsvári metró első szakaszának a megépítésére. A 9 milliárd lej értékű beruházást részben (300 millió euró) a helyreállítási alapból (PNRR) finanszírozzák, ezért 2026 augusztusáig kilenc állomásnak el kell készülnie ebből. A metró beüzemelését viszont csak 2031-re tervezik.

A munkálatok hivatalosan szeptember elején kezdődtek el, jelenleg még a tervezési szakaszban vannak. Közben az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum novemberi tájékoztatása szerint decemberben kezdődhetnek el a metróépítést megelőző régészeti feltárások. A beszámolók szerint négy területen kezdik el a kutatást: a kolozsmonostori Kálvária templom közelében, az egykori sörgyár mellett, a Főtéren a Szent Mihály templom és a magyar konzulátus között, valamint a Bocskai (Avram Iancu) téren a protestáns teológia és az ortodox katedrális között. A régészeti munkálatok befejezésére 12 hónap áll rendelkezésre, ami a leletek függvényében lehet rövidebb vagy hosszabb is.

A 21 kilométer hosszúra tervezett metróvonalat két szakaszban építenék meg. Az első ütemben 9,16 kilométer készülne el, amely 9 állomást és a végállomást is magába foglalná. A második szakaszban a megmaradt 11,87 kilométer metróvonal és 10 metrómegálló épülne meg.

A Kolozsvárra tervezett úgynevezett könnyű metró útvonala Szászfenes egyik új lakónegyedéből indul, első három állomása a község lakónegyedeit szolgálja ki. A 4-es és 5-ös metrómegállók Kolozsvár határában lévő, multifunkcionális övezetet szolgálnák ki, többek között a leendő regionális sürgősségi kórház, illetve a Vivo pláza környékére épülve. A 6-os, 7-es és 8-as metróállomások Kolozsvár legsűrűbben lakott városnegyedében, a Monostor negyedben építik meg, majd a metróvonal a városközpont alatt is áthaladva a Mărăști piac környékén is megállókat kap. A Mărăști piac után a metróvonal két ágra szakad, az egyik ág a Munka sugárút (Bulevardul Muncii) irányába indul, hogy összeköttetést biztosítson a vasúttal és a város ipari övezetével, míg a másik ága a Györgyfalvi és Szopori negyed irányába halad, ahol egyébként a metróhálózat földfelszín feletti végállomását is megépítik.

A 9 állomást tartalmazó első építési részben a Sfânta Maria és Europa Unită elnevezésű megállók közötti szakaszok épülnének meg. Ez a monostori 8-as, Câmpului utca környékén épülő megállótól a Szopor negyedi végállomás felé haladó vonalat jelenti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!