1000 és 2000 lej közti bírsággal sújtják azokat, akik nem kötöttek a lejárt Euroins-biztosítás helyett újat

2023. december 7. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön van az utolsó nap, amikor az Euroins gépjármű-felelősségbiztosítási kötvények érvényesek. Azokat a járművezetőket, akik nem kötnek új biztosítást, bírsággal sújtják, ezek összege 1000 és 2000 lej között mozog, és fennáll a veszélye annak is, hogy a forgalmi engedélyt vagy a rendszámtáblát elkobozzák, írja a Spotmedia.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) hivatalos tájékoztatása szerint az úgynevezett garanciális biztosítások kivételt képeznek, és a 2014/85-ös törvény rendelkezései szerint csak 2024. február 5-én járnak le – így azoknak az autósoknak, akiknek még van Euroins gépjármű-felelősségbiztosításuk, új kötvényt kell kötniük, mivel az Euroins által kötöttek 2023. december 8-tól már nem érvényesek.

A hatóság szerint jelenleg nyolc fizetőképes biztosítótársaság kínál kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást a piacon. A törvény már nem kötelezi a biztosítókat arra, hogy a megszűnt szerződések esetében értesítsék a biztosítási szerződés megszűnéséről. A Biztosítási Garanciaalap (FGA) azonban megismételte, hogy 2023. december 7-ig rendezi a kárigényeket az eseményekre vonatkozóan.

Amint arról korábban beszámoltunk a Transtelexen, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság 2023. március 17-én a biztosító fizetésképtelenségére hivatkozva visszavonta az Euroins Romania működési engedélyét. A hatóság azután döntött a működési engedély visszavonásáról, hogy a társaság nem tett eleget a fizetőképességének helyreállítására vonatkozó felszólításoknak.

Az Euroins működési engedélyének megvonásához nagyon hasonló okok vezettek, mint a romániai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacot megrázó korábbi esetekben. Az Astra, a Carpatica és a City Insurance biztosítók működési engedélyének visszavonása és későbbi csődje is pénzügyi gondokkal volt magyarázható.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!