1000 és 2000 lej közti bírsággal sújtják azokat, akik nem kötöttek a lejárt Euroins-biztosítás helyett újat

2023. december 7. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön van az utolsó nap, amikor az Euroins gépjármű-felelősségbiztosítási kötvények érvényesek. Azokat a járművezetőket, akik nem kötnek új biztosítást, bírsággal sújtják, ezek összege 1000 és 2000 lej között mozog, és fennáll a veszélye annak is, hogy a forgalmi engedélyt vagy a rendszámtáblát elkobozzák, írja a Spotmedia.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) hivatalos tájékoztatása szerint az úgynevezett garanciális biztosítások kivételt képeznek, és a 2014/85-ös törvény rendelkezései szerint csak 2024. február 5-én járnak le – így azoknak az autósoknak, akiknek még van Euroins gépjármű-felelősségbiztosításuk, új kötvényt kell kötniük, mivel az Euroins által kötöttek 2023. december 8-tól már nem érvényesek.

A hatóság szerint jelenleg nyolc fizetőképes biztosítótársaság kínál kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást a piacon. A törvény már nem kötelezi a biztosítókat arra, hogy a megszűnt szerződések esetében értesítsék a biztosítási szerződés megszűnéséről. A Biztosítási Garanciaalap (FGA) azonban megismételte, hogy 2023. december 7-ig rendezi a kárigényeket az eseményekre vonatkozóan.

Amint arról korábban beszámoltunk a Transtelexen, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság 2023. március 17-én a biztosító fizetésképtelenségére hivatkozva visszavonta az Euroins Romania működési engedélyét. A hatóság azután döntött a működési engedély visszavonásáról, hogy a társaság nem tett eleget a fizetőképességének helyreállítására vonatkozó felszólításoknak.

Az Euroins működési engedélyének megvonásához nagyon hasonló okok vezettek, mint a romániai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacot megrázó korábbi esetekben. Az Astra, a Carpatica és a City Insurance biztosítók működési engedélyének visszavonása és későbbi csődje is pénzügyi gondokkal volt magyarázható.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!