Az Intesa Sanpaolo megvásárolhatja a First Bankot

2023. október 31. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

A First Bank felvásárlásával bővíti romániai jelenlétét az Intesa Sanpaolo SpA olasz bankcsoport – írja az Agerpres a Bloomberg alapján. Az olasz bankcsoport közleményben jelentette be hétfő este, hogy több hónapon át tartó tárgyalások után megállapodást írt alá a JC Flowers&Co befektetési alappal a First Bank megvásárlásáról.

A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra, egy ehhez közel álló forrás szerint azonban az Intesa 130 millió eurót fizet a First Bankért, kevesebbet annak könyv szerinti értékénél.

Az Intesa nemzetközi műveletekért felelős vezetője, Marco Elio Rottigni augusztusban azt nyilatkozta, Olaszország legnagyobb bankja régóta törekszik arra, hogy felvásárlásokat hajtson végre kulcsfontosságú európai és földközi-tengeri országokban.

„Ez a felvásárlás megduplázza jelenlétünket Romániában, amely nagy növekedési potenciállal rendelkezik és szoros kapcsolat fűzi Olaszországhoz” – idézték Marco Elio Rottignit a hétfői sajtóközleményben.

Az Intesának már van egy leányvállalata Romániában, amely mintegy 1,5 milliárd eurós eszközállománnyal rendelkezik, és több mint 60.000 ügyfelet szolgál ki. A JC Flowers 2018-ban vásárolta meg a First Bankot a görög Piraeus Bank bankcsoporttól. Egy évvel később a rivális Leumi Bankot is megvásárolta, amelyet beolvasztottak a First Bankba.

Jelentős átalakulások vannak folyamatban a romániai bankszektorban, egy hete jelentették be, hogy az UniCredit és az Alpha Bank is egyesülne, és idén tavasszal jelentették be, hogy eladóvá vált az OTP Bank Románia, és épp a Transindexnek adott interjújában erősítette meg hivatalosan Fatér Gyula, az OTP Bank Román vezérigazgatója, hogy két komoly vevő jelentkezett érte, a Transilvania Bank és a Raiffeisen Bank.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!