Marcel Ciolacu beszédének főbb gondolatai

2023. szeptember 26. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök azt mondta, hogy felelősséget vállal az intézkedéscsomagért, de ez csak a kezdete egy szélesebb körű reformnak, amely az állam igazságosabb alapokra helyezését jelenti. A kormányfő arról is beszélt, hogy Románia nem folytathatja tovább az adókedvezmények rendszerét, és a közigazgatási reformot sem lehet halasztani tovább.

"Azért jöttem ma, hogy a költségvetési deficit csökkentését célzó intézkedéscsomagot bemutassam és felelősséget vállaljak érte, és véget vessenek annak, hogy a hatalmasok azt gondolják, hogy érinthetetlenek.

A mai naptól kezdve nincs többé kettős mérce, nincs több állami kiváltság, nincsenek újabb és újabb kivételek a magánszektorban.

Elegem van abból, hogy egyesek teljesítmény nélkül kapnak fizetést, míg másoknak alig jut a mindennapi megélhetésre.

Elegem van abból, hogy egyesek kifizetik az adójukat, míg mások kibújnak kötelezettségeik alól.

Mindenki számára igazságos alapokra kell helyeznünk a rendszert.

Az intézkedésekről hosszasan vitatkoztunk. Nem egyszerűen az állam jelenlegi szükségleteire adott reakciót jelentenek. Jelentős nyilvános párbeszédet folytattunk.

Ma felelősséget vállalok egy sor intézkedésért, de még csak az elején vagyunk egy szélesebb körű reformnak, amely azt jelenti, hogy az államot ismét igazságosabb alapokra helyezzük.

Nagy bátorsággal léptünk előre, ami sajnos hiányzott az elmúlt évtizedek reformjaiból. Nem akarom, hogy egy új generáció eladósodjon, csak azért, mert ezeket az éveket semmire sem pazaroljuk.

A románok egy igazságosabb államot akarnak.

Nem vagyok híve az adómódosításoknak, ha az nem helyénvaló. Soha nem támogattam az egyik napról a másikra hozott intézkedéseket. Nem hiszek abban, hogy új adókat kell kitalálni a tisztességes vállalkozások számára.

Kemény intézkedéseket kell hozni ott, ahol csalás, adócsalás, pazarlás van az állami kiadásokban.

Ez az egyetlen módja annak, hogy őszinte és tisztességes partnerséget alakítsunk ki az üzleti szférával.

Sokan javasolták nekem, hogy egy példátlan választási év előtt nincs itt az ideje ennek, hogy jobb lenne ezeket az intézkedéseket a szőnyeg alá söpörni, és a választások után lépni.

A semmittevés számomra és a román kormány számára nem opció.

Nem hagyhatok és nem is fogok egy országot lehetőségek nélkül hagyni. Ezért nem választottam a semmittevés kényelmes lehetőségét.

Ma vége a trükközésnek, ma a kormány vállalja a felelősséget, mert Románia már nem bízhat csak a becsületesek munkájában, Románia nem fogadhatja el többé, hogy csak az alacsony keresetűek fizetnek adót, a magas jövedelműek pedig folyamatosan a nekik tetsző alternatívákat keresik.

Mindenki számára világos, hogy ami eddig volt, az nem működött. A költségvetési alkalmazottakra fordított kiadások robbanásszerűen megnőttek, az elmúlt 10 évben 260%-kal, de a teljesítmény és a hatékonyság nem.

A magas jövedelmű költségvetésieknek több lesz a takarékosság.

Kevesebb főnök lesz, több ezer álláshelyet fognak megszüntetni, a sofőrök és titkárnők hordáival együtt.

Végrehajtjuk az államapparátus takarékossági tervét, korlátozni fogjuk a beszerzésekre fordított kiadásokat, a juttatásokat korlátozni fogjuk, számos intézményt összevonunk és decentralizálunk.

Kemény intézkedéseket kell hozni ott, ahol csalás történik. A törvényjavaslat egyértelmű intézkedéseket tartalmaz a csalás és az adóelkerülés visszaszorítására. Nem támaszkodhatunk többé kizárólag a becsületesen befizetett adókra.

Romániában a GDP 10%-át, azaz 32 milliárd eurót tesz ki az adóelkerülés. Növelni fogjuk a bírságokat és elkobozzuk az adóelkerülésből származó pénzt, az illegális vagyont 70%-kal fogjuk megadóztatni. Ez nem azt jelenti, hogy megadóztatjuk az esküvőkön vagy keresztelőkön begyűlt összegeket, hanem azt, hogy megadóztatjuk azokat, akik nem fizették be rendesen az adót, akik adót csaltak el, akik ellopták az egészségügyre és az oktatásra szánt pénzt.

Három hónapja nem volt olyan nap, hogy ne került volna szóba ez a csomag.

Az adókedvezményeken alapuló modell nem folytatódhat. Románia nem engedhet meg magának többé 75 milliárd lejnyi kedvezményt.

Ma nálunk van az egyik legalacsonyabb profitadó Európában, de mi szedjük be a legkevesebb áfát is, a társasági adónak csak a negyedét, a jövedelemadónak pedig csak a 80%-át.

Az elmúlt években hatalmas adókedvezményeket adtak a vállalatoknak és a munkavállalók különböző kategóriáinak. A bevételek stagnálnak a GDP 27%-ánál.

Miniszterelnökként kötelességem Románia érdekeit a nem milliárdos, hanem csak százmilliós profitot termelő csoportok érdekei fölé helyezni. Románia érdeke, hogy ne blokkolja az európai alapokat és csatlakozzon az OECD-hez.

Ha nem teszünk semmit, az azt jelentené, hogy megállítjuk Románia fejlődését, az iskolák, autópályák és kórházak építését."

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!