Az alkotmánybíróság dönthet a hiánycsökkentő intézkedéscsomag sorsáról?

2023. szeptember 26. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az alkotmánybíróságon fogja megtámadni a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje párt a deficitcsökkentő intézkedéseket tartalmazó törvénytervezetet, amelyért felelősséget készül vállalni a kormány a parlamentben – közölte kedden Cătălin Drulă.

Az USR elnöke elmondta, az igazságügyi minisztérium szakértői több tíz oldalon fejtegették, hogy miért alkotmányellenes a kormány jogszabályjavaslata, ezeket az érveket azonban semmibe vette Alina Gorghiu igazságügyi miniszter, aki pozitívan véleményezte a tervezetet. Az USR és a Jobboldal Ereje a saját jogi szakértőinek érvei mellett az igazságügyi tárca szakértőinek álláspontját is csatolni fogja a beadványhoz – számolt be Drulă a sajtónak a parlamentben. A politikus szerint a deficitcsökkentő tervezet több ponton ütközik a jelenleg hatályos törvényekkel, többek között az adótörvénykönyvvel, a költségvetési fegyelemről szóló törvénnyel, és „lábbal tiporja az alkotmányt”. „Gyakorlatilag ebben a pillanatban Marcel Ciolacu rendeletekkel kormányoz” – fogalmazott.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!