Az alkotmánybíróság dönthet a hiánycsökkentő intézkedéscsomag sorsáról?

2023. szeptember 26. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az alkotmánybíróságon fogja megtámadni a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje párt a deficitcsökkentő intézkedéseket tartalmazó törvénytervezetet, amelyért felelősséget készül vállalni a kormány a parlamentben – közölte kedden Cătălin Drulă.

Az USR elnöke elmondta, az igazságügyi minisztérium szakértői több tíz oldalon fejtegették, hogy miért alkotmányellenes a kormány jogszabályjavaslata, ezeket az érveket azonban semmibe vette Alina Gorghiu igazságügyi miniszter, aki pozitívan véleményezte a tervezetet. Az USR és a Jobboldal Ereje a saját jogi szakértőinek érvei mellett az igazságügyi tárca szakértőinek álláspontját is csatolni fogja a beadványhoz – számolt be Drulă a sajtónak a parlamentben. A politikus szerint a deficitcsökkentő tervezet több ponton ütközik a jelenleg hatályos törvényekkel, többek között az adótörvénykönyvvel, a költségvetési fegyelemről szóló törvénnyel, és „lábbal tiporja az alkotmányt”. „Gyakorlatilag ebben a pillanatban Marcel Ciolacu rendeletekkel kormányoz” – fogalmazott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!