A kormány három hónappal meghosszabbítja az Euroins RCA-kötvényeinek érvényességét

2023. augusztus 31. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön, a kormányülés kezdetén bejelentette, hogy az Euroins által kibocsátott biztosítási kötvények érvényességét három hónappal, 2023. december 8-ig meghosszabbítják, írja a G4Media.

„Ennek a változtatásnak az oka szerintem jogos. Még mindig 1,8 millió, az Euroins által kiállított RCA-szerződés van érvényben, és ha a jelenlegi, szeptember 8-i lejárati dátumot megtartanánk, nyilvánvaló, hogy fennállna a valós veszélye annak, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezete csökkenne az ország autóállományának egy hatalmas szegmensére vonatkozóan” – mondta Ciolacu miniszterelnök.

Júniusban a bukaresti bíróság csődeljárást indított az Euroins Romania biztosítótársaság ellen, megerősítve a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) azon döntését, hogy a társaság működési engedélyét a szolvenciakövetelmények nem teljesítése miatt visszavonja.

Az Euroins által kibocsátott kötvények a csődeljárás megnyitásától számított 90 napig, 2023. szeptember 8-ig voltak érvényesek, kivéve a garanciális kötvényeket, amelyek 2023. november 7-ig őrzik meg érvényességüket. E határidők után a kötvények automatikusan megszűnnek.

Az Euroins működési engedélyének megvonásához nagyon hasonló okok vezettek, mint a romániai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacot megrázó korábbi esetekben. Az Astra, a Carpatica és a City Insurance biztosítók működési engedélyének visszavonása és későbbi csődje is pénzügyi gondokkal volt magyarázható.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!