Hivatalosan is csődbe jutott az Euroins

2023. június 9. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken helyt adott a bukaresti törvényszék a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) kérésének az Euroins csődeljárás alá vonásáról – írja a Libertatea. A határozat végrehajtható, és 10 napon belül lehet ellene fellebbezni.

A bukaresti bíróság elrendelte „az adós társaság feloszlatását, és visszavonja az adós biztosító/viszontbiztosító ügyintézőinek a társaság képviseletére, vagyonának kezelésére és afeletti rendelkezési jogát”. Emellett megtiltotta a társaság jelentős részvényeseinek és a vezetői tisztséget betöltő személyeknek, hogy az ASF hozzájárulása és a csődbíró jóváhagyása nélkül rendelkezzenek az Euroinsben birtokolt részvényekkel.

A bíróság ugyanakkor elrendelte, „hogy minden olyan bank, amelynél az adós számláin rendelkezésre álló pénzeszközök vannak, ne rendelkezzen azokkal a csődbíró vagy a felszámoló megbízása nélkül”, és „elrendeli az adós vagyonának zárolását”. A bírósági ítélet szerint a felszámoló 60 napon belül kell leltárba vegye az adós vagyonát.

A G4Media az ASF tájékoztatása alapján azt írja, hogy az Euroinsnál kötött biztosítási kötvények a csődeljárás elindításától számított 90 napig, tehát 2023. szeptember 8-ig érvényesek, míg a garanciális kötvények november 7-ig érvényesek.

Ahogy korábban megírtuk, azoknak az Euroins biztosítóval megkötött szerződéssel rendelkező ügyfeleknek, akiknek káreseményt kell rendezniük, vagy a biztosítási díjak visszatérítésére van szükségük (a szerződésből hátramaradt időszakra), a biztosítási garanciaalaphoz (FGA) kell benyújtaniuk igényeiket, ahol az igények beérkezésének sorrendjében kapnak kártérítést.

A jogszabály ugyanakkor a kártérítések kifizetésénél úgy fogalmaz, hogy az FGA a rendelkezésre álló forrásoknak megfelelően teljesíti azokat. Mivel 2,5 millió ügyfélről van szó, könnyen elképzelhető, hogy a garanciaalapot a kormánynak fel kell tőkésítenie, emellett arra is van esély, hogy az ügyintézés viszonylag hosszadalmas lesz.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) márciusban jelentette be, hogy visszavonja az Euroins biztosító működési engedélyét. Az Euroins működési engedélyének megvonásához nagyon hasonló okok vezettek, mint a romániai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacot megrázó korábbi esetekben. Az Astra, a Carpatica és a City Insurance biztosítók működési engedélyének visszavonása és későbbi csődje is pénzügyi gondokkal volt magyarázható.

Ezek a biztosítók, az Euroins-hez hasonlóan úgy próbáltak minél több ügyfelek szerezni, hogy nagyon olcsón kínálták a biztosítási kötvényeket. A biztosítási piacon ugyanakkor nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik a társaságok fizetőképességét, és amennyiben úgy ítélik meg, hogy az adott biztosítónak feltőkésítésre van szüksége ahhoz, hogy maradéktalanul meg tudjon felelni az ügyfeleknél keletkezett kárigények kifizetésének, akkor tőkeemelésre szólítják fel a tulajdonosokat. Ahogy a korábbi csődbe ment társaságoknál, úgy az Euroins biztosítónál is az volt a gond, hogy a tulajdonosoknak hatalmas, 2,2 milliárd lejes tőkeemelést kellett volna megvalósítaniuk.

Az ASF ezután kérte a törvényszéken a társaság elleni fizetésképtelenségi eljárást megkezdését. A mostani közleményében a pénzügyi felügyelet emlékeztetett, a bukaresti fellebbviteli bíróság korábban kétszer is elutasított az Euroins kérelmét, hogy felfüggesszék az ASF határozatának alkalmazását, a mai döntésével pedig a törvényszék hivatalosan is csődeljárást indított a biztosítótársaság ellen.

A biztosítási garanciaalaphoz itt lehet benyújtani a káresemény rendezésével kapcsolatos igényeket, illetve itt lehet a biztosítási díjak visszatérítését igényelni. Mivel 2,5 millió ügyfelet érint a csődeljárás, tehát hosszadalmas ügyintézésre lehet számítani, a FGA oldalán online lehet nyomon követni a kárigények státuszát. Az FGA május végén azt jelentette be, hogy több mint 61 ezer kárigényt kell rendezzenek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!