Nagyobb adót javasol a PSD az államelnöki fizetésnél nagyobb jövedelmekre

2023. április 25. – 11:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azok, akik fizetést és nyugdíjat is kapnak az államtól, illetve azok az állami alkalmazottak, akiknek nagyobb a fizetése mint Románia elnökének, azaz bruttó 25 ezer lejnél többet keresnek, fizessenek nagyobb adót, javasolta Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a hétfői kormánykoalíciós ülésen a G4media.ro szerint.

A javasolt progresszív adózás olyan állami alkalmazottakat érintene, akik különböző módon halmozott jövedelmet kapnak, például fizetést a nyugdíj mellé, különnyugdíjat a nyugdíj mellé. Ilyen volt például Valer Dorneanu alkotmánybíró elhíresült esete, akinek a fizetésből és különnyugdíjból havi 100 000 lej jövedelme gyűlt össze. A pénzügyminiszter egy héten belül készíti el a javaslat elemzését.

A lap úgy értesült, hogy Ciolacu a koalícióban felvetette, hogy a progresszív adózást a magnászektorra is ki kellene terjeszteni, ellenkező esetben az intézkedés alkotmányellenes lehet, kedd reggel azonban a PSD elnöke erről csak annyit mondott, hogy a magánszektort érintő intézkedés nem merült fel, az alkotmányossági kérdésekben pedig az igazságügyi minisztérium készíthet elemzést.

Marcel Ciolacu kedden arról is beszélt, hogy az állami fizetések és nyugdíjak halmozását nem lehet törvénnyel tiltani, mert az alkotmányba ütközne.

A G4Media forrásai szerint Nicolae Ciucă kormányfő egyetértett a progresszív adózás javaslatával, de még nem született erről döntés a koalícióban.

A PSD elnöke a koalíció ülésén azt is javasolta, hogy

egy politikus csak egy adminisztratív tanácsnak lehessen tagja, és azzal a feltétellel, hogy az adott szakterületen legyen tapasztalata. Felvetette azt is, hogy a doktori címért járó 15 százalékos bérkiegészítést csak abban az esetben fizesse az állam, ha az illető személy a doktorátusával kapcsolatos területen dolgozik.

Létszámstopot terveznek a közszférában

Marcel Ciolacu kedden a parlamentben újságíróknak elmondta, indokoltnak tartja a létszámstopot a közszférában, írta az Agerpres. A PSD-elnök meglátása szerint az új munkaviszony létesítésére vonatkozó tiltásnak a teljes közszférára ki kell terjednie, csak az egészségügy és az egyedinek számító álláshelyek képezhetnek kivételt ez alól. A már meghirdetett versenyvizsgákat is leállíttatná Ciolacu, elképzelése szerint csak azokra nem vonatkozna a tiltás, amelyek esetében legalább egy vizsgát már megtartottak.

A különböző javakra és szolgáltatásokra fordított kiadások 10 százalékkal történő csökkentéséről azt mondta, a helyi önkormányzatok képviselői egyeztetést folytattak a pénzügyminiszterrel, és megállapodtak abban, hogy „ez a legjobb megoldás”. „A román állam egyetlen banit sem fog visszavenni a költségvetésben megszabott összegekből. A helyi és a központi hatóságok megtakarításait egyaránt a beruházások felé irányítják” – magyarázta.

Ciolacu leszögezte, nem volt szó a koalícióban sem a közalkalmazotti fizetések csökkentéséről, sem a jövedelmek befagyasztásáról.

Az intézkedéscsomag célja egyfelől a kialakult 20 milliárd lejes költségvetési hiány pótlása. A kormánynak ugyanakkor csökkentenie kellene a közszféra kiadásait is, ellenkező esetben eleshet a helyreállítási alap újabb részletétől.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!