Túlköltekezte magát Románia, a helyreállítási alap újabb részlete múlhat a közalkalmazottak bérezésén

2023. április 11. – 17:58

Túlköltekezte magát Románia, a helyreállítási alap újabb részlete múlhat a közalkalmazottak bérezésén
Az USR szenátorai a különnyugdíjak eltörléséért tüntetnek, 2023. márc. 29-én – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Már az első trimeszterben 20 milliárd lejes hiány keletkezett Románia költségvetésében, a kormány ezért múlt héten bejelentette, hogy keresi a megoldást a kiadások mérséklésére. Bár hangsúlyozták, hogy nem gondolkodnak sem bércsökkentésben, sem a beruházások leállításában, sem adóemelésben, az elemzők szerint utóbbi kettő nehezen lesz elkerülhető. Hétfőn ráadásul az európai beruházások minisztere figyelmeztetett arra, hogy a közalkalmazottakra fordított összegek csökkentése nélkül Románia uniós támogatástól eshet el.

Nicolae Ciucă arra kérte kormánya minisztereit, hogy a szerdai kormányülésre hozzanak javaslatokat arra, hogy hogyan fednék le az állami költségvetésben keletkezett 20 milliárd lejes hiányt. Marcel Boloș, az európai beruházások nemzeti liberális párti (PNL) minisztere hétfőn a Digi24 hírtelevízióban arról beszélt, hogy Romániának csökkentenie kellene a közalkalmazottakra fordított költségeket, ez ugyanis az országos helyreállítási alap (PNRR) negyedik részletének egyik feltétele. Mint hangsúlyozta, az új egységes bértörvényt 2023 decemberéig kell elfogadnia a parlamentnek.

A feltétel teljesítése nem lesz könnyű, a különleges nyugdíjakkal kapcsolatos vitákból kiindulva, jegyezte meg a miniszter.

Mint mondta, jelenleg Románia 110 milliárd lejt költ a közalkalmazottak fizetésére. 2021-ben ez az állam bevételeinek 37 százalékát tette ki, ami az egyik legmagasabb arány volt az Európai Unióban. Marcel Boloș nem mondott konkrétumot arról, hogy mennyivel kellene csökkenteni ezeket a költségeket, a különleges nyugdíjak körüli tárgyalások alapján azonban úgy becsülte, hogy az Európai Bizottság olyan intézkedéseket tartana megfelelőnek, amelyek legalább a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 – 0,5 százalékával csökkentenék a közalkalmazottakra fordított kiadásokat.

Marcel Boloș nyilatkozatára reagálva Marius Budăi szociáldemokrata párti (PSD) munkaügyi miniszter az Antena 3 hírtelevízióban hétfőn leszögezte, hogy pártja nem ért egyet a közalkalmazottak fizetésének csökkentésével, a kormánykoalícióban nem volt szó erről a lehetőségről és ha a koalíciós partner ezt javasolná, akkor a PSD ezt nem fogja támogatni. „Jelen pillanatban nincsenek olyan szintű jövedelmet Romániában, sem a magán-, sem a közszférában, amelyek lehetővé tennék a fizetéscsökkentést” – fejtette ki Marius Budăi.

A PSD főtitkára, Paul Stănescu szerint a közalkalmazottak fizetésének felülvizsgálatát eleve ki kell zárni a lehetséges megoldások közül, hogy ne kompromittálhasson más jó és szükséges intézkedéseket. „Ne hagyjuk, hogy egy rothadt alma elrontson egy egész halom egészséges almát” – idézte a politikust a Spotmedia.ro.

Nicolae Ciucă miniszterelnök, akit hétfőn focșani-i látogatása közben kérdeztek az újságírók a várható megszorításokról, maga is hangsúlyozta, azt kérte a miniszterektől, hogy olyan megoldást találjanak az állami költségek csökkentésére, amelyek sem a fizetéseket, sem a beruházásokat nem érintik. A kormányfő a Digi24-nek azt mondta, vannak olyan kiadások, amelyeket újra lehet gondolni, illetve hatékonyabbá lehetne tenni az adóbehajtást is.

Nicolae Ciucă miniszterelnök nyilatkozik Focșani-ban – Fotó: Románia Kormánya
Nicolae Ciucă miniszterelnök nyilatkozik Focșani-ban – Fotó: Románia Kormánya

Ciucă szerint most, év elején kell lépni az államháztartási hiány mérsékléséért, hogy év végére ne váljon megoldhatatlanná a probléma. A kormányfő azt mondta, biztos benne, sikerülni fog megnyugtató megoldást találni a kiadások és bevételek kiegyensúlyozására.

Párttársa, Alina Gorghiu, a szenátus ügyvivő elnöke egyenesen álhírnek nevezte, hogy felmerült volna a kormánykoalícióban a közalkalmazottak fizetésének vagy számának csökkentése. Mint mondta, Marcel Boloș nyilatkozatát kiragadták a kontextusából, a kormányfő pedig arra kért lehetséges forgatókönyveket, hogy a nem létfontosságú kiadásokból hat százalékot faragjanak le.

Elemzők: a rosszul összeállított költségvetés a hatalmas hiány oka

Románia már az év első két hónapjában 17,04 milliárd lejes költségvetési hiányt halmozott fel, ami a GDP 1,07 százalékának felel meg. Az elemzők szerint ebben a ritmusban év végére a bruttó hazai termék több mint 6 százalékát teheti ki az államháztartási hiány, miközben az Európai Bizottság előtt vállalt cél 2023-ra 4,4 százalék, 2024-re pedig 3 százalék, emlékeztetett a Libertatea.

Adrian Câciu pénzügyminiszter múlt szerdán jelentette be, hogy 20 milliárd lejjel csökkentenék az állam kiadásait, miután a bevételek nem érik el az adóhivatal által kitűzött célt, de hozzátette, ez a szociális jellegű kiadásokat vagy a beruházásokat nem érintené.

A Digi24.ro értesülései szerint felmerült a létszámcsökkentés az állami vállalatok vezetőtanácsaiban, illetve az üléseken való részvételért kapott juttatás összegének csökkentése is. Nicolae Ciucă miniszterelnök a kiszállásokon, üzemanyagon, a különböző intézmények felszerelésén spórolna, illetve a bérek befagyasztását javasolja az egységes bértörvény elfogadásáig, állították a lap forrásai.

Marcel Ciolacu PSD-elnök, aki a májusban esedékes csere után Románia miniszterelnöki székének várományosa, Facebook-oldalán „nagytakarítást” kért a közintézményekben, arra utalva, hogy sok nyugdíjast újraalkalmaznak, akik így juttatásuk mellett fizetést is kapnak az államtól, továbbá megemlítette a „hosszú távú prémiumokat”, amelyek nem tükrözik az alkalmazottak valós teljesítményét. „Nem faragunk le a beruházásokból! De drasztikusan csökkentenünk kell a pazarlást!” – összegzett Ciolacu.

Az elemzők szerint a 20 milliárd lejes hiány keletkezésének oka, hogy a költségvetést rosszul állították össze, túlbecsülve a bevételt és alulbecsülve a kiadást. A becsléseket a 2022-es bevételekre alapozták, miközben ezek magasabbak voltak a járványidőszak alatti átütemezések miatt, mutatott rá a Libertatea kérdésére Emilian Duca pénzügyi tanácsadó. Bogdan Glăvan elemző az Europa FM-nek azt emelte ki, hogy az elmúlt évben nőtt a közalkalmazottak száma, béremelések voltak, az állami vállalatoknál pedig prémiumokat osztogattak.

Az elemzők szerint a helyzetet lehetetlen megoldani a beruházások elhalasztása nélkül, sőt, valószínű, hogy adóemelésre is szükség lesz, bár ezt egyelőre a kormány kizárja.

A Ziarul Financiar arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben a kormány nem talál megoldást a helyzetre, könnyen úgy járhat, mint 2010-ben a Boc-kormány, amikor kénytelen volt 25 százalékkal csökkenteni a közalkalmazottak bérét, az áfát pedig 20 százalékról 24 százalékra emelni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!