Újabb támogatási csomagot ígér az EB az ukrán gabonaimport okozta problémákra

2023. április 19. – 19:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság egy második, 100 millió eurós pénzügyi támogatási csomagot és 200 százalékos társfinanszírozási arányt ajánl fel az ukrán gabonaimport által érintett EU-s gazdálkodóknak – közölte levelében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke.

Az EB elnöke szerdán reagált Lengyelország, Szlovákia, Bulgária, Magyarország és Románia áprilisban küldött közös levelére, amelyben újabb támogatást kértek az ukrán gabonafélék behozatalával összefüggő problémákra.

Az elmúlt időszakban rengeteg ukrán búza és kukorica ömlött be a közép-kelet-európai és kelet-európai országok piacaira, az áru olcsósága és mennyisége igencsak lenyomta a felvásárlási árakat, amely rosszul érintette helyi gabonatermelőket. A gazdák tiltakozási hulláma sok országban az ukrán gabona import ideiglenes felfüggesztését eredményezte. Románia „az EB javaslataival összhangban” csak szigorítást vezetett be, azaz az országba beérkező ukrán agrár-élelmiszeripari termékek esetében minőségi mintavételt vesznek, hogy ellenőrizzék, azok megfelelnek-e az európai jogszabályoknak.

Ursula von der Leyen a fentebb említett országok vezetőinek azt írta: egy egységes európai megközelítésre van szükség, „hogy ne törjön meg az EU megingathatatlan támogatási szándéka a háborúban álló Ukrajnával szemben”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy teljes mértékben tisztában van azokkal az aggodalmakkal, amelyeket az egyes ukrán mezőgazdasági termékek uniós piacra történő behozatalának növekedése okoz.

Ezzel összefüggésben Von der Leyen több javaslatot említ a helyzet kezelésére:

  • egy újabb, 100 millió euró értékű segélycsomag az igénylő tagországoknak, illetve egy 200%-os társfinanszírozási arány az érintett gazdáknak az egységes EU-s megállapodás értelmében
  • megerősítette, hogy bizonyos szigorító intézkedéseket fognak elfogadni az ukrán mezőgazdasági termékek importjának bizonyos kategóriáira, beleértve a búzát, a kukoricát és a napraforgót is.

Romániában április 7-én volt országos tiltakozási akció, mert a gazdák elégedetlenek voltak az EB által korábban felkínált támogatási csomaggal. Március 24-én ugyanis egy 56,3 millió eurós pénzügyi támogatást jelentettek be, melyből Lengyelország 29,5 millió eurót, Bulgária 16,75 millió eurót, Románia pedig 10,05 millió eurót kapott volna. A hazai gazdaszervezetek „nevetségesen csekélynek” nevezték az összeget.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!