Románia ezentúl minőségi ellenőrzést végez az ukrán gabonaszállítmányokon

2023. április 19. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Románia ezentúl minden Ukrajnából érkező gabonaszállítmányt átvizsgál, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) a vámoknál ellenőrizni fogja a termékeken használt növényvédő szerek koncentrációját – tájékoztatott a mezőgazdasági minisztérium, miután Petre Daea tárcavezető ukrán kollégájával, Mikola Solskival tárgyalt szerdán.

Az indoklás szerint minden Ukrajnából érkező agrár-élelmiszeripari termék esetében minőségi mintavételt fognak venni, hogy ellenőrizzék, azok megfelelnek-e az európai jogszabályoknak. A döntést annak figyelembevételével hozta meg a román kormány, hogy egy másik európai országba olyan ukrán gabonát szállítottak, amely esetében az EU-ban megengedett határértéket meghaladó mennyiségű növényvédőszer használatát fedezték fel, ez pedig nagy felháborodást váltott ki a tagországok gazdálkodóinak körében.

Daea a beszélgetés során felkérte hivatali kollégáját, hogy a román gabonatermesztők nehézségeire való tekintettel gyorsan találjanak megoldást a gabonafélék és olajos magvak Romániába irányuló exportjának korlátozására, ugyanakkor kifejtette: nem fogják akadályozni az ukrán import tranzitját.

A két fél megegyezett abban, hogy a tárgyalásokat személyesen, április 21-én folytatják Bukarestben.

Nicolae Ciucă a témában azt nyilatkozta újságírói kérdésre, hogy „Románia az uniós rendeletek tiszteletben tartásával, az Európai Bizottsággal egyeztetve fog eljárni a hazai termelőket hátrányosan érintő ukrán gabona ügyében”.

Emlékeztett arra, hogy korábban további négy tagállam kormányfőjével együtt a kelet-európai országokba áramló ukrán gabona árleszorító hatásának elemzésére kérték egy levélben az Európai Bizottságot. Elmondta, hogy ezzel kapcsolatban éppen szerdán délután lesz egy ülés Brüsszelben Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos vezetésével, amelyen Petre Daea mezőgazdasági miniszter is részt vesz.

Ciucă hangsúlyozta, hogy szerinte a tagállamoknak egységesen kellene eljárniuk, figyelembe véve az Európai Unió rendeleteit. Példaként hozta fel, hogy az ukrán gabona behozatalát egyoldalúan betiltó Lengyelország is enyhített a korlátozásokon az Európai Bizottsággal történő konzultáció után. Hozzátette: Románia már csak azért sem kerülheti meg az Európai Bizottságot ebben az ügyben, mert a hazai mezőgazdaság évente több mint hárommilliárd eurós uniós támogatást kap.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!