Ellenzik a biztosítók az RCA árát hat hónapra befagyasztó kormányhatározatot

2023. március 23. – 21:28

Másolás

Vágólapra másolva

Ellenzik a Romániában tevékenykedő biztosítótársaságok a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) árát befagyasztó kormányhatározat-tervezetet, amelyet gazdaságilag megalapozatlannak és az uniós szabályozásokkal ellentétesnek tartanak.


A Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR) és több más ágazati szakmai szervezet csütörtöki közös közleménye szerint az RCA árát hat hónapra befagyasztó határozat még nagyobb zűrzavart keltene a biztosítási piacon, ezért a tervezet módosításra szorul.

Emellett szerintük további intézkedésekre lenne szükség az érdekelt felek bevonásával a gépjármű-biztosítási piac stabilizálására, többek között a közúti balesetek gyakoriságának és súlyosságának csökkentését célzó országos projekt elindítására.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a statisztikák szerint a Romániában újonnan forgalomba helyezett 100 autóból legkevesebb 6 anyagi károkkal és személyi sérülésekkel járó baleseteket okoz, miközben ez az arány Bulgáriában 4 százalék, Lengyelországban 3,2 százalék, Csehországban 2,7 százalék, Magyarországon 2,3 százalék és Horvátországban mindössze 1,65 százalék.

A biztosítótársaságok felhívták arra is a figyelmet, hogy Romániában 2016-ban szintén egy kormányhatározattal befagyasztották már egyszer az RCA árát, és az intézkedés akkor is negatív következményekkel járt. Szerintük a gyakorlat azt mutatta, hogy ez nem volt előnyös megoldás sem a román biztosítási piac, sem a biztosítottak és a károsultak számára. Emellett a versenykörnyezet súlyosan károsodott, és a romániai biztosítási ágazatot 2021-ben, majd 2023-ban a korábbiaknál nagyobb mértékű csőddel és fizetésképtelenséggel kapcsolatos esetek rengették meg.

A pénzügyminisztérium szerdán közvitára bocsátotta azt a kormányhatározat-tervezetet, amelyik szerint a biztosítók hat hónapig a 2022. március elseji tarifáknál magasabb áron nem értékesíthetnek RCA-t.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság múlt pénteken jelentette be, hogy megvonja az Euroins Románia biztosító működési engedélyét, és kezdeményezi a csődeljárás elindítását a társaság ellen. A hatóság közleménye szerint a biztosítónak komoly pénzügyi nehézségei voltak, a társaság bolgár tulajdonosa ugyanakkor durva vádakat fogalmazott meg a döntéssel kapcsolatban, szerintük az Euroins Románia ellenséges felvásárlása zajlik. Közben az ASF biztosítási piacért felelős alelnöke is nyilatkozott a döntésről, Cristian Roșu szerint az Euroins csődjével végre rend lesz a piacon, de arra számít, hogy emelkedni fognak az RCA-díjak, ezért hatósági ár bevezetésére lehet szükség.

Mit kell tudniuk az Euroins ügyfeleinek?

Az Euroins Romániánál megkötött biztosítások a csődeljárás megindítását kimondó döntést követő 90 napig érvényesek maradnak, de a gépjárművezetők bármikor felmondhatják ezeket, ha más biztosítóval akarnak szerződést kötni. Ebben az esetben az ügyfelek kártérítést kapnak, a biztosítási díj ellenértékét a szerződésből hátramaradt időszakra a Biztosítási Garanciaalap fizeti ki.

Baleset esetén a kárrendezési igénnyel szintén a Biztosítási Garanciaalaphoz kell fordulni, amely a törvény értelmében 500 ezer lejig téríti meg az okozott kárt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!