A Csíki Sör medveszarkonzervének betiltását javasolja a Kovászna megyei fogyasztóvédelem

2023. február 16. – 20:28

Másolás

Vágólapra másolva

A nagyösszegű büntetés mellett az Eredeti Székely Medve Trutyi néven forgalmazott medveszarkonzerv kereskedelmi forgalomból való kivonására is javaslatot tett a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság – mondta el a hatóság vezetője, Mircea Diacon a sepsiszentgyörgyi We Radiónak. Diacon szerint az ezzel kapcsolatos döntés már a következő napokban is megszülethet, és amennyiben a gyártó vállalat nem alkalmazza a hatósági eljárás során megszületett határozatot, akkor tevékenységének akár a 6 hónapig terjedő felfüggesztését is kockáztatja.

Ahogy arról beszámoltunk, a Hargita megyében bejegyzett Xindex Eco Kft.-t 40 ezer lejes (körülbelül 8200 eurós) pénzbírsággal büntette a fogyasztóvédelem megtévesztő kereskedelmi gyakorlatért. A fogyasztóvédelmi hatóság vezetője csütörtöki nyilatkozatában elmondta, hogy a málnási munkaponttal rendelkező, de Csíkszentmártonban bejegyzett Xindex Eco Kft.-t a termék gyártásáért büntették. A terméket a Csíki Sört gyártó, Csíkszentsimonban bejegyzett Lixid Project Kft. forgalmazza, és ugyan a Hargita megyei fogyasztóvédelem ennél a cégnél is ellenőrzést tartott, őket nem büntették, mivel nem ők gyártják a terméket.

„A bírságot kedden szabtuk ki, és a gyártó vállalat, a Xindex Eco Kft. kapja, mert a Csíki Sör és Csíki Csipszet gyártó Lixid Project ezeket a termékeket csak forgalmazta. Tavaly találtuk a piacon ezeket a konzerveket Kézdivásárhelyen és Torján, bejelentést tettünk a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóságnál is, ők ellenőrizték a Lixid Project nevű céget is, de megállapították, hogy nem ők a gyártók, hanem a Kovászna megyei Málnásban munkaponttal rendelkező Xindex Eco. Az ügy így visszakerült hozzánk. Kértünk dokumentumokat, nem tartott sokat, amíg megkaptuk ezeket, de kedden kiszabtuk a bírságot” – magyarázta Diacon, aki szerint

a forgalomból való kivonással kapcsolatos határozatot a regionális fogyasztóvédelmi hatóság vezetője bocsáthatja ki, és ha ez megtörténik, azt azonnal alkalmazni kell.

A Kovászna megyei hatóság vezetőjének magyarázata szerint azért büntettek, mert a magyar nyelvű címkén a termékleírás az élelmiszerekre jellemző tulajdonságokat tartalmaz, például vegán, gmo-mentes, tartósítószermentes stb., igaz, fel van tüntetve, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas. Azért is szankcionálták a céget, mert a termék fertőzésveszélyes lehet az emberi szervezetre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!