Megbírságolt a fogyasztóvédelem a Csíki Sör medveszarkonzervének gyártásáért egy csíkszentmártoni céget

2023. február 16. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Hargita megyében bejegyzett Xindex Eco kft-t 40 ezer lejes (kb. 8200 euró) pénzbírsággal büntette a fogyasztóvédelem a medveszarkonzerv gyártása miatt – írja a covasnamedia.ro helyi portál egy Facebook csoportban közölt bejegyzésre hivatkozva, amelyet a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hatóság vezetője, Mircea Diacon írt.

Diacon szerint a Csíkszentmártonban bejegyzett céget megtévesztő kereskedelmi gyakorlatért bírságolta meg a hatóság. A magyarázat szerint a magyar nyelvű címkén a termékleírás az élelmiszerekre jellemző tulajdonságokat tartalmaz, például: vegán, gmo-mentes, tartósítószermentes stb., bár fel van tüntetve, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas.

A portál úgy tudja, hogy számtalan ok miatt szankcionálták a céget, többek között azért, mert a termék fertőzésveszélyes lehet az emberi szervezetre nézve.

Mint korábban írtuk, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal még tavaly év végén fedezte fel a medveszarkonzervet, ezek szerint kivizsgálás indult a konzerv értékesítése miatt.

A vállalat képviselője megkeresésünkre megerősítette, hogy foglalkoznak a medveürülék konzerv kereskedelmével is, azt viszont nem tudta megerősíteni, hogy valóban büntetést kaptak, későbbre ígértek tájékoztatást az ügyben.

A Xindex Eco Kft. az elérhető cégadatok szerint útépítéssel foglalkozik. A tulajdonosai a magyar állampolgárságú Taubert Jerelyn (97%) és román állampolgársággal rendelkező Nagy Enikő (3%).

Cikkünkben korábban azt írtuk, hogy a Xindex Eco Kft.-t a fogyasztóvédelem a termék forgalmazásáért büntette, az Eredeti Székely Medve Trutyi néven futó medveszarkonzerv forgalmazója viszont a Csíki Sört és Csíki Csipszet gyártó Lixid Project Kft.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!