Megbírságolt a fogyasztóvédelem a Csíki Sör medveszarkonzervének gyártásáért egy csíkszentmártoni céget

2023. február 16. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Hargita megyében bejegyzett Xindex Eco kft-t 40 ezer lejes (kb. 8200 euró) pénzbírsággal büntette a fogyasztóvédelem a medveszarkonzerv gyártása miatt – írja a covasnamedia.ro helyi portál egy Facebook csoportban közölt bejegyzésre hivatkozva, amelyet a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hatóság vezetője, Mircea Diacon írt.

Diacon szerint a Csíkszentmártonban bejegyzett céget megtévesztő kereskedelmi gyakorlatért bírságolta meg a hatóság. A magyarázat szerint a magyar nyelvű címkén a termékleírás az élelmiszerekre jellemző tulajdonságokat tartalmaz, például: vegán, gmo-mentes, tartósítószermentes stb., bár fel van tüntetve, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas.

A portál úgy tudja, hogy számtalan ok miatt szankcionálták a céget, többek között azért, mert a termék fertőzésveszélyes lehet az emberi szervezetre nézve.

Mint korábban írtuk, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal még tavaly év végén fedezte fel a medveszarkonzervet, ezek szerint kivizsgálás indult a konzerv értékesítése miatt.

A vállalat képviselője megkeresésünkre megerősítette, hogy foglalkoznak a medveürülék konzerv kereskedelmével is, azt viszont nem tudta megerősíteni, hogy valóban büntetést kaptak, későbbre ígértek tájékoztatást az ügyben.

A Xindex Eco Kft. az elérhető cégadatok szerint útépítéssel foglalkozik. A tulajdonosai a magyar állampolgárságú Taubert Jerelyn (97%) és román állampolgársággal rendelkező Nagy Enikő (3%).

Cikkünkben korábban azt írtuk, hogy a Xindex Eco Kft.-t a fogyasztóvédelem a termék forgalmazásáért büntette, az Eredeti Székely Medve Trutyi néven futó medveszarkonzerv forgalmazója viszont a Csíki Sört és Csíki Csipszet gyártó Lixid Project Kft.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!