Nagy meglepetésre mégsem a gazdák vették meg a marosludasi cukorgyárat

2023. február 2. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy meglepetésre mégsem egy helyi gazdákból álló szövetkezet, hanem a Brassó megyei botfalusi cukorgyár tulajdonosa, valamint egy élelmiszeripari üzletember vásárolja meg a marosludasi cukorgyárat a francia Tereos cégcsoporttól. A bejelentés azért váratlan fordulat, mert január közepén Teodor Aflat, az egyik legnagyobb erdélyi mezőgazdasági szereplő bejelentette, hogy az általa vezetett, gazdákat tömörítő szövetkezet egyeszégre jutott a francia tulajdonossal a Maros megyei cukorgyár megvásárlásáról, és január 31-én jogászok segítségével véglegesítik és írják alá az adásvételi szerződést.

Aflat ugyanakkor az Agrointel mezőgazdasági szakportálnak szerdán bejelentette, hogy a tranzakció nem zárult le, és az üzem minden jel szerint romániai befektetők tulajdonába került. „Bukarestben kellett lennünk a szerződés aláírása miatt, de felhívott a gyár igazgatója és közölte, hogy valaki másnak adták el az üzemet. Nekünk nem árult el részleteket, hogy ki, hogyan és miért vásárolja meg a gyárat. Megkérdeztem, hogy mi a sérelmük, folytathatnánk-e a tárgyalásokat ott, ahol abbahagytuk, de nem kaptam magyarázatot, az ügyvédeket hibáztatták. Azért is vagyunk megdöbbenve, mert hitelkeretekről kötöttünk szerződést a bankkal, hiteleket vettünk fel, illetve a répatermesztők is támaszkodtak ránk” – nyilatkozta a termelő a portálnak.

Nem sokkal Aflat bejelentése után a Tereos is hivatalos közleményt tett közzé. Ebben „nagy örömmel jelentik be”, hogy a marosludasi cukorgyárat Mihaela Neagu, a botfalusi cukorgyár tulajdonosa, valamint Mihail-Daniel Matache, agrár-élelmiszeripari befektető vásárolja meg. A közlemény idézi Gerard Clay-t is, a Tereos Románia igazgatótanácsának elnökét, aki szerint

az adásvétel lehetővé teszi a munkahelyek megmaradását, valamint a gyár tevékenységének folytatását.

„Ez egy bátor projekt, amelyre azért vállalkoztunk, hogy fellendítsük Romániában a cukortermelést” – idézi a közlemény Mihaela Neagut is, aki rámutat, hogy 2021-ben Romániában termesztett cukorrépából gyártott cukor a hazai szükségleteknek mindössze 25%-át tette ki. „A következő napokban megkezdjük a tárgyalásokat a gazdálkodókkal, ugyanis a régióban meg kell kötni a 2023-as őszi időszakra a cukorrépa felvásárlására vonatkozó szerződéseket. Biztosítjuk a régió mintegy 300 termelőjét arról, hogy nyitottak vagyunk az együttműködésre, és szeretnénk biztosítani a több mint 150 alkalmazottat arról, hogy megtarthatják munkahelyüket” – nyilatkozta Neagu.

A Tereos Rt. 2021-ben jelentette be, hogy el kívánja adni a veszteségesen működő marosludasi gyáregységet. Tavaly egy 400 tagot számláló gazdálkodói szövetség arra kérte a mezőgazdasági minisztériumot, hogy mentsék meg a cukorgyárat. A szaktárca részéről előzetesen pozitív válasz érkezett a megkeresésre, de később a minisztérium elállt a felvásárlói szándéktól. A tárca döntését látva a gazdálkodók konkrét ajánlatot tettek tavaly ősszel az üzemért, a tárgyalások viszont fél éve húzódtak. Most viszont mégis más befektetők tulajdonába kerül az üzem.

Arról novemberben írtunk, hogy a Mihaela Neagu vezette Best Achiziții Kft. azt tervezi, hogy 2023 nyarától újraindítja a cukorgyártást a Brassó megyei Botfalusi Cukorgyártelepen is. A vállalatvezető akkori nyilatkozata szerint tárgyalásra hívják a térség, főként Brassó és Kovászna megye cukorrépatermelőit annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak az idei évi termények felvásárlásáról. A vállalat arra számít, hogy mivel a termelés 2018-as leállítása óta folyamatos az érdeklődés a gazdák részéről a nagymúltú üzem sorsa és újraindulása felől, a gazdák részéről nagy lesz a nyitottság.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!