A hónap végén a gazdák tulajdonába kerülhet a marosludasi cukorgyár

2023. január 18. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Fél évvel a tárgyalások megkezdődését követően úgy tűnik, hogy pont kerülhet a marosludasi cukorgyár felvásárlásának ügyére. A Marosvásárhelyi Rádió román adása arról számol be, hogy január végéig a francia tulajdonú Tereos Rt. és egy helyi gazdákat összefogó szövetkezet megállapodhat az üzem adásvételének részleteiről, és az ezzel kapcsolatos szerződés is aláírásra kerülhet. Az alku azt eredményezheti, hogy megmenekül a 60 éves múlttal rendelkező üzem, és Romániában ezen a területen példátlan módon a cukorrépa termelők tulajdonába kerülhet a feldolgozóegység.

A gazdák képviselője, Teodor Aflat a rádiónak azt nyilatkozta, hogy a hónap elején a gazdák találkoztak az üzem vezetőségével, ezt követően pedig a héten a két fél jogászai megállapodtak a jogi részleteket illetően is. Aflat elmondása szerint a szerződés aláírására január 30-án kerül sor. „A megbeszélések pozitív tendenciát mutatnak, vannak még megoldandó kérdések, és várunk még a hónap végéig, amikor remélhetőleg mindent sikerül rendezni. Eddig kitartottunk, és tudom, hogy sikerül ezen is túllenni” – mondta Aflat.

Az ügy húzódása ugyanakkor továbbra is azt jelenti, hogy az üzem több mint 150 alkalmazottja legalább január végéig kényszerszabadságon marad. Az alkalmazottak szakszervezetének elnöke a rádiónak azt mondta, hogy az új tulajdonos átvenné a személyzetet, amelyek közül 10-en időközben nyugdíjba mentek vagy új munkahelyet kerestek maguknak.

A Tereos Rt. 2021-ben jelentette be, hogy el kívánja adni a veszteségesen működő marosludasi gyáregységet. Tavaly egy 400 tagot számláló gazdálkodói szövetség arra kérte a mezőgazdasági minisztériumot, hogy mentsék meg a cukorgyárat. A szaktárca részéről előzetesen pozitív válasz érkezett a megkeresésre, de később a minisztérium elállt a felvásárlói szándéktól. A tárca döntését látva a gazdálkodók konkrét ajánlatot tettek az üzemért, a tárgyalások viszont fél éve húzódnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!