Közel 98%-ra emelkedett a romániai földgáztárolók töltöttsége

2022. november 7. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai tárolókban felhalmozott földgáz mennyisége meghaladta a hárommilliárd köbmétert. Ez abszolút rekordnak számít – írta hétfőn a Facebookra Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

Az energiaügyi tárca vezetője arról tájékoztatott, hogy a gáztárolókban lévő gáz mennyisége november 7-én, hétfőn 3000,7 millió köbmétert tesz ki, ami a tárolók összkapacitásának 97,75 százalékát jelenti. „Nem lesznek gondjaink a gázzal ezen a télen” – állítja Popescu a bejegyzésben, hozzátéve, hogy sem a lakosság, sem a gazdaság nem fog gázhiánytól szenvedni.

Ahogy a hírrel kapcsolatban az Agerpres is emlékeztet, a Transgaz már vasárnap este bejelentette, hogy hétfő reggelre 3 milliárd köbméter földgáz lesz a romániai tárolókban, ami 97,7 százalékos töltöttségnek felel meg. A tavalyi év ugyanezen időszakához képest most 701 millió köbméterrel több földgáz van elraktározva. Az Európai Bizottság által megszabott minimum 80 százalékos töltöttségi szintet szeptember 17-én érték el a romániai gáztárolók.

Arról ugyanakkor korábban többször is írtunk, hogy a gáztárolókban elraktározott, valamint a Románia által kitermelt földgázmennyiség mellett Romániának jelentős mennyiségű földgáz-importra is szüksége van, különösen abban az esetben, ha hideg lesz a tél. Erről itt és itt írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!