Közel 98%-ra emelkedett a romániai földgáztárolók töltöttsége

2022. november 7. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai tárolókban felhalmozott földgáz mennyisége meghaladta a hárommilliárd köbmétert. Ez abszolút rekordnak számít – írta hétfőn a Facebookra Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

Az energiaügyi tárca vezetője arról tájékoztatott, hogy a gáztárolókban lévő gáz mennyisége november 7-én, hétfőn 3000,7 millió köbmétert tesz ki, ami a tárolók összkapacitásának 97,75 százalékát jelenti. „Nem lesznek gondjaink a gázzal ezen a télen” – állítja Popescu a bejegyzésben, hozzátéve, hogy sem a lakosság, sem a gazdaság nem fog gázhiánytól szenvedni.

Ahogy a hírrel kapcsolatban az Agerpres is emlékeztet, a Transgaz már vasárnap este bejelentette, hogy hétfő reggelre 3 milliárd köbméter földgáz lesz a romániai tárolókban, ami 97,7 százalékos töltöttségnek felel meg. A tavalyi év ugyanezen időszakához képest most 701 millió köbméterrel több földgáz van elraktározva. Az Európai Bizottság által megszabott minimum 80 százalékos töltöttségi szintet szeptember 17-én érték el a romániai gáztárolók.

Arról ugyanakkor korábban többször is írtunk, hogy a gáztárolókban elraktározott, valamint a Románia által kitermelt földgázmennyiség mellett Romániának jelentős mennyiségű földgáz-importra is szüksége van, különösen abban az esetben, ha hideg lesz a tél. Erről itt és itt írtunk részletesen.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!