Helyreállítási terv: Románia megkapja az első, 2,6 milliárd eurós kifizetést Brüsszeltől

2022. szeptember 16. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

Románia összesen 2,6 milliárd eurót kap az Európai Unió helyreállítási alapjából, miután az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta az ország első kifizetési kérelmét, amit a helyreállítási terv megvalósításához kötött mérföldkövek elérése miatt nyújtott be a kormány a brüsszeli testületnek. A 2,6 milliárd euróból 1,8 milliárd euró támogatás, 800 millió euró pedig nagyon alacsony kamatozású hitel formájában érkezik az országba.

A 2,6 milliárd euróról szóló kifizetési kérelmet a kormány még május 31-én nyújtotta be, az Európai Bizottság eddig vizsgálta az erre az időszakra meghatározott 21 célkitűzés teljesítését igazoló részletes dokumentumokat. A mérföldkövek egyébként számos területet érintettek a fenntartható közlekedésen, a kúti közlekedés biztonságosabbá tételét megalapozó stratégián át a villamosenergia-piacra vonatkozó reformokig, de az országnak reformlépéseket kellett tennie az adóbegyűjtés hatékonyabbá tétele vagy az iskolaelhagyás visszaszorítása érdekében is.

Arról korábban részletesen is írtunk, hogy Románia már 3,79 milliárd euró előfinanszírozást kapott a helyreállítási alapból, amelyből az országnak járó teljes összeg 29,2 milliárd euróra rúg. Ha a mostani kifizetés megtörténik – erre egyébként még néhány hetet várni kell –, akkor Románia a teljes elérhető össze közel 22%-át lehívja, amivel más EU-s tagállamokhoz képest az erős középmezőnyben foglalna helyet.

A következő kifizetési kérelmet a román kormány október folyamán fogja elküldeni Brüsszelbe, a tét akkor 3,2 milliárd euró lesz. Rossz jel viszont, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök a napokban nyilvánosan kritizálta a minisztereit amiatt, mert az általa megszabott határidőig számos területen késéseket tapasztalt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!