Tarom-gépeket küldenek a külföldön ragadt Blue Air-utasokért

2022. szeptember 07. – 07:33

Másolás

Vágólapra másolva

A román külképviseleteken vagy a román külügyminisztérium 0040751084537-es számán kérhetnek segítséget azok a román állampolgárok, akik a Blue Air járatainak felfüggesztése miatt külföldi repülőtereken rekedtek. A román állam Tarom-gépekkel hozza haza őket – közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő kedd este, miután Nicolae Ciucă kormányfő tanácskozásra hívta az illetékes minisztereket, hogy megoldást találjanak az érintett utasok helyzetének rendezésére.

Az Agerpres szerint Cărbunaru elmondta, a miniszterelnök prioritásként kezeli a Blue Air járatainak felfüggesztése miatt külföldön maradt román állampolgárok hazatérését. Az utasok számbavétele után Tarom-gépeket küldenek értük – tette hozzá a kormányszóvivő.

A Blue Air kedden jelentette be, hogy szeptember 6-ától 12-éig felfüggeszti minden romániai járatát. A tájékoztatás szerint a járatokat azért kell törölni, mert a környezetvédelmi minisztérium elrendelte a társaság valamennyi számlájának zárolását, így nem tudják kifizetni a napi utak költségeit.

A légitársaság döntésére Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is reagált. A tárcavazető kijelentette, hogy indokolatlannak tartja a Blue Air döntését, és felszólítást intézett a légitársasághoz, hogy azonnal indítsa újra a járatokat, és tegyen eleget az utasokkal szembeni kötelezettségeinek. Mint azt Tánczos elmagyarázta, a Blue Air számláit a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) zároltatta, mert a légitársaság 28 millió lejt meghaladó összeggel tartozik neki.

„Felszólítom a Blue Air-t, hogy azonnal indítsa újra a járatokat, teljesítse az utasokkal szembeni kötelezettségeit, teljesítse az állami költségvetéssel szembeni kötelezettségeit is, haladéktalanul lépjen kapcsolatba az AFM-mel, kérje a törlesztés átütemezését, és törvényes úton vessen véget ennek a nézeteltérésnek” – mondta a miniszter.

A vállalkozásügyi és turisztikai minisztérium kedden közleményben emlékeztette az érintetteket, hogy azok az utasok, akik közvetlenül a Blue Air-től vásároltak jegyet, a járatok törlése vagy hosszú idejű elhalasztása esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályait megállapító 2004/261/EK európai rendelet alapján visszakaphatják pénzüket és kártérítést kérhetnek. Azoknak a turistáknak, akik utazási irodától vettek üdülési csomagot, fel kell venniük a kapcsolatot az illető irodával, mivel az utazási csomagokról és a kapcsolódó szolgáltatásokról szóló 2018/2-es számú kormányrendelet értelmében az utazási iroda felelős az ajánlatban vállaltak teljesítéséért, és köteles alternatív szolgáltatásokat felajánlani.

A légitársaság a bukaresti repülőtereknek is tetemes összeggel tartozik

A Blue Air a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalatának (CNAB) is tartozik – közölte kedd este Valentin Iordache, a vállalat szóvivője. Iordache azt mondta, a Blue Air az évek során tetemes összegű adósságot halmozott fel a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalatával szemben, de „ez nem ok arra, hogy felfüggessze járatait”. Azt is elmondta, a CNAB gondoskodott róla, hogy megkapja a tartozást.

Tájékoztatása szerint kedden a Blue Air hét gépe nem szállt fel Bukarestből, ezeknek az okoktól függetlenül parkolási díjat kell fizetniük. A Blue Air-jeggyel rendelkező utasok élelmiszert és vizet kaptak, majd a légitársaság felajánlotta nekik, hogy a jegytípustól függően megtéríti a jegy árát vagy átütemezi az utazást.