Tarom-gépeket küldenek a külföldön ragadt Blue Air-utasokért

2022. szeptember 7. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

A román külképviseleteken vagy a román külügyminisztérium 0040751084537-es számán kérhetnek segítséget azok a román állampolgárok, akik a Blue Air járatainak felfüggesztése miatt külföldi repülőtereken rekedtek. A román állam Tarom-gépekkel hozza haza őket – közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő kedd este, miután Nicolae Ciucă kormányfő tanácskozásra hívta az illetékes minisztereket, hogy megoldást találjanak az érintett utasok helyzetének rendezésére.

Az Agerpres szerint Cărbunaru elmondta, a miniszterelnök prioritásként kezeli a Blue Air járatainak felfüggesztése miatt külföldön maradt román állampolgárok hazatérését. Az utasok számbavétele után Tarom-gépeket küldenek értük – tette hozzá a kormányszóvivő.

A Blue Air kedden jelentette be, hogy szeptember 6-ától 12-éig felfüggeszti minden romániai járatát. A tájékoztatás szerint a járatokat azért kell törölni, mert a környezetvédelmi minisztérium elrendelte a társaság valamennyi számlájának zárolását, így nem tudják kifizetni a napi utak költségeit.

A légitársaság döntésére Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is reagált. A tárcavazető kijelentette, hogy indokolatlannak tartja a Blue Air döntését, és felszólítást intézett a légitársasághoz, hogy azonnal indítsa újra a járatokat, és tegyen eleget az utasokkal szembeni kötelezettségeinek. Mint azt Tánczos elmagyarázta, a Blue Air számláit a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) zároltatta, mert a légitársaság 28 millió lejt meghaladó összeggel tartozik neki.

„Felszólítom a Blue Air-t, hogy azonnal indítsa újra a járatokat, teljesítse az utasokkal szembeni kötelezettségeit, teljesítse az állami költségvetéssel szembeni kötelezettségeit is, haladéktalanul lépjen kapcsolatba az AFM-mel, kérje a törlesztés átütemezését, és törvényes úton vessen véget ennek a nézeteltérésnek” – mondta a miniszter.

A vállalkozásügyi és turisztikai minisztérium kedden közleményben emlékeztette az érintetteket, hogy azok az utasok, akik közvetlenül a Blue Air-től vásároltak jegyet, a járatok törlése vagy hosszú idejű elhalasztása esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályait megállapító 2004/261/EK európai rendelet alapján visszakaphatják pénzüket és kártérítést kérhetnek. Azoknak a turistáknak, akik utazási irodától vettek üdülési csomagot, fel kell venniük a kapcsolatot az illető irodával, mivel az utazási csomagokról és a kapcsolódó szolgáltatásokról szóló 2018/2-es számú kormányrendelet értelmében az utazási iroda felelős az ajánlatban vállaltak teljesítéséért, és köteles alternatív szolgáltatásokat felajánlani.

A légitársaság a bukaresti repülőtereknek is tetemes összeggel tartozik

A Blue Air a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalatának (CNAB) is tartozik – közölte kedd este Valentin Iordache, a vállalat szóvivője. Iordache azt mondta, a Blue Air az évek során tetemes összegű adósságot halmozott fel a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalatával szemben, de „ez nem ok arra, hogy felfüggessze járatait”. Azt is elmondta, a CNAB gondoskodott róla, hogy megkapja a tartozást.

Tájékoztatása szerint kedden a Blue Air hét gépe nem szállt fel Bukarestből, ezeknek az okoktól függetlenül parkolási díjat kell fizetniük. A Blue Air-jeggyel rendelkező utasok élelmiszert és vizet kaptak, majd a légitársaság felajánlotta nekik, hogy a jegytípustól függően megtéríti a jegy árát vagy átütemezi az utazást.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!