Tánczos Barna: felszólítom a Blue Air-t, hogy azonnal indítsa újra a járatokat

2022. szeptember 6. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kedden kijelentette, hogy indokolatlannak tartja a Blue Air döntését a járatok felfüggesztéséről. A miniszter felszólítást intézett a légitársasághoz, hogy azonnal indítsa újra a járatokat, és tegyen eleget az utasokkal szembeni kötelezettségeinek. A Blue Air kedden jelentette be, hogy szeptember 6-ától 12-éig felfüggeszti minden romániai járatát. A tájékoztatás szerint a járatokat azért kell törölni, mert a környezetvédelmi minisztérium elrendelte a társaság valamennyi számlájának zárolását, így nem tudják kifizetni a napi utak költségeit.

Tánczos elmagyarázta, hogy a Blue Air számláit a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) zároltatta, mert a légitársaság 28 millió lejt meghaladó összeggel tartozik neki.

„A járatok felfüggesztésére vonatkozó döntés teljesen indokolatlan. Az, hogy a számlákat zároltatta az AFM, semmiképpen sem indokolja a légitársaság összes járatának azonnali felfüggesztését. Felszólítom a Blue Air-t, hogy azonnal indítsa újra a járatokat, teljesítse az utasokkal szembeni kötelezettségeit, teljesítse az állami költségvetéssel szembeni kötelezettségeit is, haladéktalanul lépjen kapcsolatba az AFM-mel, kérje a törlesztés átütemezését, és törvényes úton vessen véget ennek a nézeteltérésnek” – mondta a miniszter.

Az ügyben megszólalt Nicolae Ciucă miniszterelnök is. Kijelentette, a román hatóságok nem hagyhatják, hogy a román állampolgárok külföldi repülőtereken rekedjenek. „Háromezer román állampolgárról van szó” – tette hozzá. Azt is elmondta, a helyzet megoldása érdekében már tárgyalt Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel.

Turisztikai minisztérium: a Blue Air-jegyek tulajdonosai jogosultak a kártalanításra

A turisztikai minisztérium közleményben tájékoztat, hogy azok az utasok, akik közvetlenül a Blue Air-től vásároltak jegyet, a járatok törlése vagy hosszú idejű elhalasztása esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályait megállapító 2004/261/EK európai rendelet alapján visszakaphatják pénzüket és kártérítést kérhetnek.

Azoknak a turistáknak, akik utazási irodától vettek üdülési csomagot, fel kell venniük a kapcsolatot az illető irodával, mivel az utazási csomagokról és a kapcsolódó szolgáltatásokról szóló 2018/2-es számú kormányrendelet értelmében az utazási iroda felelős az ajánlatban vállaltak teljesítéséért, és köteles alternatív szolgáltatásokat felajánlani.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!