Tánczos Barna: felszólítom a Blue Air-t, hogy azonnal indítsa újra a járatokat

2022. szeptember 6. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kedden kijelentette, hogy indokolatlannak tartja a Blue Air döntését a járatok felfüggesztéséről. A miniszter felszólítást intézett a légitársasághoz, hogy azonnal indítsa újra a járatokat, és tegyen eleget az utasokkal szembeni kötelezettségeinek. A Blue Air kedden jelentette be, hogy szeptember 6-ától 12-éig felfüggeszti minden romániai járatát. A tájékoztatás szerint a járatokat azért kell törölni, mert a környezetvédelmi minisztérium elrendelte a társaság valamennyi számlájának zárolását, így nem tudják kifizetni a napi utak költségeit.

Tánczos elmagyarázta, hogy a Blue Air számláit a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) zároltatta, mert a légitársaság 28 millió lejt meghaladó összeggel tartozik neki.

„A járatok felfüggesztésére vonatkozó döntés teljesen indokolatlan. Az, hogy a számlákat zároltatta az AFM, semmiképpen sem indokolja a légitársaság összes járatának azonnali felfüggesztését. Felszólítom a Blue Air-t, hogy azonnal indítsa újra a járatokat, teljesítse az utasokkal szembeni kötelezettségeit, teljesítse az állami költségvetéssel szembeni kötelezettségeit is, haladéktalanul lépjen kapcsolatba az AFM-mel, kérje a törlesztés átütemezését, és törvényes úton vessen véget ennek a nézeteltérésnek” – mondta a miniszter.

Az ügyben megszólalt Nicolae Ciucă miniszterelnök is. Kijelentette, a román hatóságok nem hagyhatják, hogy a román állampolgárok külföldi repülőtereken rekedjenek. „Háromezer román állampolgárról van szó” – tette hozzá. Azt is elmondta, a helyzet megoldása érdekében már tárgyalt Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel.

Turisztikai minisztérium: a Blue Air-jegyek tulajdonosai jogosultak a kártalanításra

A turisztikai minisztérium közleményben tájékoztat, hogy azok az utasok, akik közvetlenül a Blue Air-től vásároltak jegyet, a járatok törlése vagy hosszú idejű elhalasztása esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályait megállapító 2004/261/EK európai rendelet alapján visszakaphatják pénzüket és kártérítést kérhetnek.

Azoknak a turistáknak, akik utazási irodától vettek üdülési csomagot, fel kell venniük a kapcsolatot az illető irodával, mivel az utazási csomagokról és a kapcsolódó szolgáltatásokról szóló 2018/2-es számú kormányrendelet értelmében az utazási iroda felelős az ajánlatban vállaltak teljesítéséért, és köteles alternatív szolgáltatásokat felajánlani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!