Ügyfelek ezreit verhette át a Blue Air – perelni készülnek a légitársaság kárvallottjai

Legfontosabb

2022. június 10. – 17:04

frissítve

Ügyfelek ezreit verhette át a Blue Air – perelni készülnek a légitársaság kárvallottjai
Fotó: a Blue Air Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Minden jel szerint válságban van az egykor szebb napokat látott Blue Air. A teljes egészében román tulajdonú fapados légitársaságot több ezer ügyfél azzal vádolja, hogy törölte a járatukat, és nem fizette vissza a jegyek vételárát. A szervezkedő panaszosok most bírósági úton akarnak hozzájutni a pénzükhöz. A vállalat egyelőre hallgat, de a helyzetéről sokat elárul, hogy éppen a nyári szezon idejére függesztette fel húsz nemzetközi és belföldi járatát.

„Megvettük a Blue Airtől a repülőjegyeket a meghirdetett időpontokra, két nappal később értesítettek a járatmódosulásról, felkínálva a pénzvisszatérítés lehetőségét. De azóta sem kaptuk vissza a pénzt, ami nagy összeg, 2900 lej. Telefonon elérhetetlenek, egyik nap több mint három órán át vártam a válaszukat, de végig csak zene ment, 40 percenként robot szakítja meg a hívást szerverhibára hivatkozva. Ez az emberek szervezett meglopása, a fogyasztóvédelem pedig hallgat” – panaszolta el egy olvasónk.

A kolozsvári D. Sz. csupán egyike annak a több ezer Blue Air-ügyfélnek, akik úgy érzik, hogy meglopta őket a fapados légitársaság. A pontos számuk nem ismert, mindenesetre az egy évvel ezelőtt létrehozott Grupul pagubitilor Blue Air (a Blue Air kárvallottjai) nevű Facebook-csoportnak pénteken már közel 2400 tagja volt. A becsapottak jóval többen lehetnek, hiszen sokan külföldi állampolgárok, vagy olyan romániaiak, akik nem is tudnak erről a csoportról, a lapunknak panaszkodó olvasó is tőlünk értesült a létezéséről.

D. Sz. a Transtelexnek elmondta, hogy május 14-én vette meg a repülőjegyeket a Blue Air weboldalán, június végére foglalva. Május 16-án értesítették a járat módosításáról, és három lehetőséget kínáltak fel a számára: 1. elfogadja a járatmódosítást, 2. igényli a vételár megtérítését a bankszámlájára, 3. a fiókjához tartozó digitális pénztárcájába, a blue walletbe kéri a pénzt, amit később más utazásra felhasználhat. Olvasónknak nem felelt meg a járatmódosítás, ezért visszakérte a légitársaságtól a vételárat.

„Eltelt két hét, és nem kaptam semmilyen értesítést arról, hogy megkapták a pénz visszaigényléséről szóló kérésemet. Ezért megpróbáltam felhívni az ügyfélszolgálatot, és csodák csodája, felvették 15 perc várakozás után. Azt mondták, a kérésemet nem kapták meg, de iktatják most. Utána másnap küldtek egy e-mailt, de abban semmilyen információ nem volt arról, hogy a visszatérítés mikor várható. Azóta egyszerűen képtelenség őket elérni. Ráadásul május 24-én értesítettek a járat törléséről, ami furcsa volt, hiszen tudták, hogy én már rég lemondtam ezt az utat” – részletezte olvasónk.

Szervezkednek a kárvallottak

A Grupul pagubitilor Blue Air Facebook-csoport tagjainak többségével hasonlóan járt el a Blue Air. Nagy részükkel a légitársaság idén váratlanul közölte, hogy törölték a járatukat, majd felajánlották a visszatérítés lehetőségét, de nem fizettek azoknak az ügyfeleknek, akik szerették volna visszakapni a vételárat. A bejegyzésekből kiderül, hogy a panaszosok egyik nagy csoportja már 2020 óta vár a pénzére. Ez volt az az év, amikor a világjárvány miatt a kormány egy időre számtalan légijáratot törölt. Egyébként nem aprópénzekről van szó, van olyan ügyfél, akinek évek óta 1200 euróval tartozik a Blue Air.

A Facebook-csoport bejegyzéséiből az is kiderül, hogy a kárvallottak közül sokan az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságtól (ANPC) kértek segítséget, eredménytelenül. Akadt olyan panaszos, akinek tavaly az ANPC azt válaszolta, hogy a járványhelyzet miatt törölt járatok esetében nem alkalmazható a légi utasok védelméről szóló uniós rendelet, ennek ellenére felvették a kapcsolatot a Blue Airrel, és a vállalat azt ígérte, hogy visszafizeti az ügyfélnek a vételárat, ha ezt kérvényezi a [email protected] e-mail-címen. Az ügyfél azóta sem kapta meg az összeget, mint ahogy szinte senki sem azok közül, akik az erre a célra felajánlott e-mail-címen jelezték követelésüket a légitársaságnak.

A reménysugár. A Blue Air kárvallottjai egy részének reményt jelenthet az uniós fogyasztóvédelmi szabályok által lehetővé tett úgynevezett chargeback (visszaterheléses) eljárás. Ennek lényege, hogy az ügyfél a bankján keresztül visszakövetelheti a vásárlás ellenértékét akkor is, ha a kereskedő nem akar foglalkozni a panaszukkal. A Grupul pagubitilor Blue Air Facebook-csoport több tagja például jelezte, hogy ezzel az eljárással sikerült visszaszereznie a pénzét. Fontos, hogy a bankok maguk határozzák meg, mennyi ideig lehet élni a visszatérítés lehetőségével, és ez jellemzően csak 120 nap. Az eljárás lépéseiről itt olvashat magyarul részleteket.

Az egyre türelmetlenebb kárvallottak a napokban úgy döntöttek, hogy peres úton szerzik vissza a pénzüket a légitársaságtól. Camelia Maxim bukaresti ügyvédet kérték fel arra, hogy képviselje az érdekeiket. Az ügyvéd a Transtelexnek elmondta, egyelőre folyamatosan érkeznek hozzá a panaszok a Blue Air kárvallottjaitól, és nem tudni még, hogy végül hány ügyfele lesz a Grupul pagubitilor Blue Air Facebook-csoportból. Közlése szerint a keresetét a légi utasok védelméről szóló uniós rendeletre fogja alapozni. Ennek lényege, hogy járat késése vagy törlése esetén a légitársaságok ügyfelei kártalanításra jogosultak.

A Blue Air kárvallottjainak ügyével májusban néhány tévécsatorna is foglalkozott. Az Antena1 kérdésére a légitársaság azt válaszolta: kénytelen volt törölni a járatainak tíz százalékát, mert önhibáján kívül akadozik a flottájának a bővítése, ugyanis nem érkeztek meg a vállalathoz a korábban megrendelt repülők. Azt azonban már nem közölték a cég illetékesei, hogy miért nem kártalanítják a pórul járt utasokat. A légitársaságnak és a fogyasztóvédelmi hatóságnak mi is elküldtük a kérdéseinket, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Lesz miből kártalanítani az utasokat?

A Blue Air az ország első és legnagyobb, teljes egészében román tulajdonban lévő diszkont légitársasága. A céget 2004-ben alapította Nelu Iordache üzletember egy Bukaresthez közeli kisebb repülőtéren. Honlapja szerint a flottája jelenleg két Boeing 737–300-as, hat Boeing 737–500-as és tíz Boeing 737–800-as utasszállító gépből áll, és idén áprilisban már 109 járatot üzemeltetett. A többi légitársasághoz hasonlóan a világjárvány időszakát a Blue Air is megsínylette, olyannyira, hogy az akkori kormányhoz folyamodott segítségért, és a 2020 augusztusában elfogadott sürgősségi rendelet értelmében 62 millió eurós, államilag garantált hitelt vehetett fel az Európai Bizottság jóváhagyásával.

Az erről beszámoló közleményében a légitársaság elismerte, hogy likviditási gondokkal küszködik, és az állam támogatására többek között azért is szüksége van, hogy kártalanítsa a törölt járatokra jegyet váltó ügyfeleit. De beismerte azt is, hogy már a járvány időszaka előtt, 2016 és 2018 között is veszteséggel működött, amit a szolgáltatásainak bővítését célzó befektetésekkel magyarázott. A Blue Air ugyanakkor közölte: kötelezettséget vállal arra, hogy az állami támogatás folyósításától számított hat hónapon belül vagy felszámolási tervet nyújt be, vagy hatékony szerkezetátalakítást hajt végre annak érdekében, hogy hosszú távon nyereségessé váljon. Az átszervezés első lépésként a vállalat 2020 augusztusában bejelentette, hogy az alkalmazottainak tíz százalékát elbocsátja.

Börtönben a Blue Air alapítója. A légitársaságot működtető cég anyagi gondjainak a fejlesztés költségeitől és pandémia idején elszenvedett veszteségeitől független okai is lehetnek. Alapító tulajdonosát, Nelu Iordachét tavaly szeptemberben jogerősen 11 év és 9 hónap börtönre ítélték korrupció miatt. Az útépítő vállalkozásokban is érdekelt üzletembert többek között azzal is vádolták, hogy jelentős összegeket sikkasztott el a Blue Airt működtető cégétől.

Szintén az átszervezési terv részeként és ugyancsak 2020 augusztusában a Blue Airt működtető cég úgynevezett csődegyezséget kötött a romániai hitelezőivel. Ez egy olyan védintézkedési eljárás, amelynek keretében a pénzügyi nehézségekkel (de nem fizetésképtelenséggel) küzdő vállalkozások megállapodást köthetnek hitelezőikkel adósságaik kifizetésének átütemezéséről. A védintézkedést tavaly januárban a bukaresti törvényszék is jóváhagyta. Hasonló csődegyezséget kötött egyébként idén februárban a vállalat az olaszországi hitelezőivel is.

Idén március elsejétől vezetőváltás is történt a légitársaság élén: Oana Petrescu addigi vezérigazgató helyét Steven Greenway vette át. Az új cégmenedzser mandátuma átvétele előtt a vállalat szerkezetátalakításának folytatását és növekedési pályára állítását ígérte. Egy ideig úgy tűnt, hogy a növekedés be is indult. Május elején a Blue Air közölte, hogy idén áprilisban 236 000 utast szállított, ami 180 százalékos növekedést jelentett a múlt év azonos időszakához képest. Beszámolója szerint a légitársaság Romániába érkező és onnan induló utasainak a száma 22 százalékkal ugrott meg a 2019-es, járvány előtti időszakhoz képest.

A biztató adatokhoz képest váratlannak tűnt az a hétfői hír, miszerint a Blue Air éppen a nyári szezon idejére (eddig) összesen húsz nemzetközi és belföldi útvonalon függesztette fel a járatait. A boardingpass.ro szakportálnak a helyfoglalási rendszerben lévő adatok alapján készült összesítése szerint a légitársaság októberig nem indít Bukarestből gépeket többek között Londonba, Münchenbe, Kölnbe, Dubaiba és Nagyváradra, vagy Kolozsvárról Madridba, Párizsba és a brit fővárosba. A Blue Air négy járatát (Bukarest – Split, Bukarest – Suceava, Iași – Mykonos és Iași – Róma) véglegesen törölte, erről azonban sem a honlapján, sem a Facebook-oldalán nem számolt be. És nyilván arról sem tájékoztattak, hogy mi történik azokkal az utasokkal, akik korábban ezekre a járatokra vásároltak jegyet. Egy részük bizonyára már korábban csatlakozott a kárvallottak Facebook-csoportjához, amelynek tagjainak száma megfigyelésünk szerint naponta átlagban százzal növekedik.

„Még van pofátok ehhez?”

A Blue Air nehéz anyagi helyzetéről tanúskodó járatfelfüggesztések és -törlések azoknak talán nem jelentenek meglepetést, akik olvasták a román tulajdonú fapados társaság konkurenciája, a Wizz Air vezérigazgatójával május elején megjelent interjút. Váradi József egy kolozsvári portálnak elmondta, a Tarom állami vállalat és a Blue Air szerinte csődközeli állapotban vannak, kizárólag az állami támogatásnak köszönhetik a működésüket.

Csődközeli állapot vagy sem, a Blue Air a Facebook-oldalán ezekben a napokban 20-25 százalékos árengedményekkel kecsegteti azokat az ügyfeleket, akik most vásárolnak jegyet a járataira. A posztjaik kommentszekcióját böngészve azonban kiderül, hogy az emberek már nem hisznek a légitársaságnak. „Továbbra is hülyítitek a népet”, „Fejezzétek be az ügyfelek átverését”, „Ma megvesszük a jegyet, holnap törlitek a járatot”, „Háromszor kellett átszerveznem a nyaralásomat miattatok”, „Még van pofátok ehhez?”, „Egyáltalán vásárol még valaki jegyet a Blue Airtől?” – olvasható a hozzászólásokban.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!