Energiaügyi miniszter: nehéz tél elé nézünk, de lesz elég földgáz

2022. szeptember 6. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

„Én már régóta mondom, hogy nehéz tél elé nézünk, a hatóságok ugyanakkor folyamatosan követik a földgázáramlást. Igaz azonban az is, hogy Románia nem függ akkora mértékben az orosz földgáztól, mint más európai államok. Ennek ellenére folytatjuk a tárgyalásokat és újabb megállapodásokat kötünk más országokkal további földgázmennyiségek leszállítására a téli időszakra” – mondta Virgil Popescu energiaügyi miniszter egy hétfő esti Digi24-nek adott interjúban, amelyben főként a mostani energiaválságról kérdezték.

Popescu szerint a megvásárolt földgáz leszállítását illetően még vannak tennivalók, ugyanakkor van hol behozni ezeket a mennyiségeket az országba, a déli határon, Bulgária irányából, a transz-balkáni földgázvezetéken keresztül. Kitért arra is, hogy bár szeptemberre ígérték a munkálatok befejezését, a Görögország és Bulgária közötti vezetékek összekapcsolásával egyelőre nem számolnak, bár reménykednek abban, hogy a építés a tél kezdetéig befejeződhet.

Popescut az Északi Áramlat 1 helyzetéről is kérdezték, ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Oroszország közölte, hogy az egyik fő Európába irányuló gázvezetéken határozatlan időre leáll a szállítás. A fejleménnyel kapcsolatban Popescu arra hívta fel a figyelmet, hogy a földgázvezeték főként Észak-Európát, különösen Németországot látja el földgázzal, a szállítás leállításának hatása ugyanakkor az energiaügyi miniszter szerint egyértelműen jelentkezni fog a gázárakban. Arról is beszélt, hogy Románia az orosz földgázat a Török Áramlat nevű földgázvezetéken kapja délről, az elmúlt télen még működő Oroszország-Ukrajna-Románia útvonal pedig már egyáltalán nem funkcionál, a földgázszállítás déli irányba irányult át.

Elmondta, hogy a szeptember 9-ére tervezett uniós energiaügyi miniszterek rendkívüli tanácsán minden lehetséges megoldást megvitatnak Oroszország földgázzal kapcsolatos „zsarolásának” kezelésére, az árakra gyakorolt hatás azonban továbbra is komoly kihívást jelenthet.

„Amikor egy orosz tisztviselő nyilatkozik, az azonnal nyomást helyez a földgázárakra.

Az árak az utóbbi időben némileg stabilizálódtak, most viszont újra emelkedésnek indultak. Ezért is üdvözlöm Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének a földgáz esetében bevezetendő árplafonnal kapcsolatos döntését” – mondta Popescu.

Energiaválságban vagy árválságban vagyunk?

Arra a kérdésre, hogy Európa inkább energiaválságban van amiatt, mert nem rendelkezik megfelelő energiamennyiségekkel, vagy ez a helyzet inkább egy árválságként értelmezhető a magas energiaárak miatt, Popescu úgy válaszolt, hogy Európa egy különlegesen rossz helyzetben találta magát, amely több egymásra tevődő tényező kombinációjaként jött létre, de végső soron Oroszország zsarolásának az eredménye.

„Energiaválságban vagyunk, Európa bizonyos részein energiahiány is tapasztalható. Jelenleg az energiaáramlások újrapozicionálása zajlik. Az energiaválságot a földgáz, valamint az ezzel kapcsolatos orosz zsarolás okozza, ami automatikusan felhajtja az árakat, beleértve a villamos energia árát is. Ugyanakkor árválság is van, emellett itt a háború, tehát ez a helyzet egy egész Európát érintő különlegesen rossz helyzetként értelmezhető, amit nagyon jól kell kezelnünk, és biztosítok mindenkit, hogy mi Romániában kordában fogjuk tartani ezt a helyzetet” – mondta Popescu.

Az energiaügyi miniszter szerint elegendő földgázunk lesz télen

Popescu szerint Románia elegendő földgázmennyiséggel rendelkezik, jelenleg 2,306 milliárd köbméter van a tárolókban, ami a teljes tárolói kapacitás 75,6%-ának felel meg.

Hozzátette, Románia földgáztartalékainak jelenlegi szintje magasabb, mint az elmúlt év november 1-jén voltak, igaz, arról már nem beszélt, hogy az elmúlt télen jelentős földgázmennyiségeket is importált az ország, ami a soron következő hideg időszakban egyáltalán nem vehető biztosra. Popescu ennek ellenére optimistának tűnik, és arról beszélt, hogy már októberre meghaladhatja az ország földgáztárolóinak a telítettsége a 80%-ot, ugyanakkor nem mondott konkrét számot, mert ahogy csökken a hőmérséklet, nő a fogyasztás is, emiatt a következő időszakban már kevesebb földgázt tud elraktározni az ország télre.

A miniszter beszélt arról az elmúlt héten elfogadott, sok vitát kiváltó sürgősségi kormányrendeletről is, amely az energiaárak korlátozásáról szóló, tavasszal kiadott rendeletet módosította. Ugyan szakértők szerint a rendelettel Románia akár Európai Uniós forrásmegvonásokat is kockáztathat, Popescu szerint

a jogszabály egyik nagy pozitívuma a saját hőközponttal rendelkező háztartások szempontjából, hogy erre a télre már nem határoz meg felső fogyasztási határt, amelynek az elérésénél már nem lenne alkalmazható az árplafon.

„Függetlenül attól, hogy nagy vagy kisebb házról beszélünk – vannak nyugdíjasok, akik nagy házakban élnek, és nagyon sok olyan lakás is van, amely nem túl hatékony energiatekarékosság szempontjából –, úgy döntöttünk, hogy az elektromos energiával ellentétben a földgáznál fix, 31 banis árat határozunk meg, függetlenül a fogyasztástól” – tette hozzá Popescu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!