Az európai gázárak drágulása magyarázhatja, hogy tovább gyengült az euró a lejhez és a dollárhoz képest

2022. szeptember 5. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Oroszország közölte, hogy az egyik fő Európába irányuló gázvezetéke határozatlan időre leáll, hétfőn több mint 30 százalékkal emelkedtek a piacon az európai gázárak – írja a Telex.

Az oroszok még pénteken közölték, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezeték egyik berendezésében keletkezett szivárgás miatt elrendelt háromnapos karbantartási szünet nem volt elég, így továbbra is zárva marad.

A Balti-tenger alatt Németországba futó Északi Áramlat gázvezeték a múltban az Oroszország által Európába exportált gáz mintegy harmadát szállította, de a múlt heti karbantartási munkálatok miatt leállított vezeték már csak a kapacitás 20%-án működött.

A már eddig is jelen lévő, ellátástól való félelem csak felerősödött, ami az árakon is meglátszik. A hétfői piacnyitáskor megawattóránként 272 euróra emelkedett a gázár.

Gyengült az euró a dollárhoz és a lejhez képest

A gáz árának emelkedése a pénzpiacokra is kihatott, a dollárral szemben tovább gyengült az euró, hétfőn reggel 2002 december óta először 99 centnél is kevesebbet, 98,84 amerikai centet ér egy euró.

A Román Nemzeti Bank (BNR) által közölt hétfői hivatalos lej-euró középárfolyam is az európai fizetőeszköz gyengülését mutatja, 1 euróért 4,8215 lejt kellett fizetni. A dollár a lejhez viszonyítva is erősödött, 1 dollár 4,8579 lejbe került a jegybank középárfolyama szerint.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!