Az európai gázárak drágulása magyarázhatja, hogy tovább gyengült az euró a lejhez és a dollárhoz képest

2022. szeptember 5. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Oroszország közölte, hogy az egyik fő Európába irányuló gázvezetéke határozatlan időre leáll, hétfőn több mint 30 százalékkal emelkedtek a piacon az európai gázárak – írja a Telex.

Az oroszok még pénteken közölték, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezeték egyik berendezésében keletkezett szivárgás miatt elrendelt háromnapos karbantartási szünet nem volt elég, így továbbra is zárva marad.

A Balti-tenger alatt Németországba futó Északi Áramlat gázvezeték a múltban az Oroszország által Európába exportált gáz mintegy harmadát szállította, de a múlt heti karbantartási munkálatok miatt leállított vezeték már csak a kapacitás 20%-án működött.

A már eddig is jelen lévő, ellátástól való félelem csak felerősödött, ami az árakon is meglátszik. A hétfői piacnyitáskor megawattóránként 272 euróra emelkedett a gázár.

Gyengült az euró a dollárhoz és a lejhez képest

A gáz árának emelkedése a pénzpiacokra is kihatott, a dollárral szemben tovább gyengült az euró, hétfőn reggel 2002 december óta először 99 centnél is kevesebbet, 98,84 amerikai centet ér egy euró.

A Román Nemzeti Bank (BNR) által közölt hétfői hivatalos lej-euró középárfolyam is az európai fizetőeszköz gyengülését mutatja, 1 euróért 4,8215 lejt kellett fizetni. A dollár a lejhez viszonyítva is erősödött, 1 dollár 4,8579 lejbe került a jegybank középárfolyama szerint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!