Zajlik a diplomáciai csata az Északi Áramlat-1 gázvezetékek leállítása körül

2022. szeptember 6. – 10:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még a múlt hét végén leállt az orosz gázszállítás az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül és nem indul újra teljes mértékben addig, amíg a nyugati hatalmak nem oldják fel a Mozskva elleni szankciókat – erről beszélt hétfőn Vlagyimir Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov, aki kiemelte: a földgáz-ellátással kapcsolatos problémák teljes mértékben a nyugati országok szankcióinak az eredménye.

A Gazprom orosz óriáscég még pénteken közölte, hogy műszaki hiba miatt leállítják a szállítást, amelyet a német gyártmányú turbinák kanadai javítási gondjaival indokoltak. A Reuters később arról írt, hogy a Gazprom hivatalos figyelmeztetést kapott az orosz energiaszabályozó hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy a portovayai kompresszorállomás (amelyen keresztül a gázt szállítják Németországba) már „nem felel meg a biztonsági követelményeknek”.

A Siemens Energy még szombaton reagált a „meghibásodásokról” szóló hírekre, eszerint: a Gazprom által jelentett szivárgás általában nem befolyásolja egy turbina működését, illetve a szivárgást a helyszínen el lehet zárni, és más turbinák is rendelkezésre állnak, amelyek használhatók a portovayai állomáson. Az európai ágazati vezetők szerint igazából semmi sem akadályozza meg a Gazpromot abban, hogy gázt szállítson a kontinensre az Északi Áramlat 1-en keresztül, és azzal vádolták Oroszországot, hogy fegyverként használja energiaexportját.

Oroszország nemcsak az Északi Áramlat 1-en keresztül szállít gázt Európába, hanem más vezetékeken is, mint például az Ukrajnán keresztül vezető szovjet vezetékeken, illetve a Törökországon keresztül futó Déli Áramlat gázvezetéken keresztül is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!