Energiaszámlák kompenzálása: ezeket a változásokat vezeti be a kormány már ettől a hónaptól

2022. szeptember 1. – 17:43

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal a csütörtöki kormányülést megelőzően a kabinet nyilvánosságra hozta azt a sürgősségi kormányrendelet-tervezet, amely több módosítást is bevezet az energiaárak plafonálásáról és az energiaszámlák kompenzációs mechanizmusáról szóló korábbi kormányrendeletet illetően.

Az egyik legfontosabb módosítás az, hogy az árak plafonálásával kapcsolatos intézkedést a tervezet szerint 2023. augusztus 31-ig meghosszabbítja a kormány, emellett a villamos energia esetében csökkenti azt a felső fogyasztási határt, amely alatt a lakossági fogyasztók még a plafonált árat fizethetik az áramfogyasztásuk után.

A tervezet értelmében 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. között a villamos energia esetében:

  • Azok a háztartási fogyasztók, akiknek a 2021-re számított havi átlagos villanyfogyasztásuk 0 és 100 KWh között van, továbbra is 0,68 lej/KWh-s árat fognak fizetni.
  • Változás viszont, hogy 300 KWh havi átlagfogyasztásról 255 KWh-ra csökkentik azt a felső határt, amely mellett a 0,80 lej/KWh-s plafonált ár alkalmazható. Korábban a 0,80 lej/KWh-s árplafon a 100 és 300 KWh közötti havi átlagfogyasztás esetén volt alkalmazható, ez a fogyasztási intervallum tehát most 100 és 255 KWh-ra csökken, a kormány szerint éppen azzal a céllal, hogy megtakarításra ösztönözzék a háztartásokat.

Változik a kis- és középvállalkozások esetén meghatározott kompenzációs mechanizmus is. A tervezet szerint a KKV-k esetén az árplafon a villamosenergia esetén marad 1 lej/KWh, fontos változás ugyanakkor, hogy a 2021-re vonatkozó havi átlagfogyasztásnak csak a 85%-ára alkalmazható a csökkentett ár, a fennmaradó 15%-nyi fogyasztás esetén piaci árat kell fizetniük a vállalkozásoknak.

A földgáz esetében is 2023. augusztus 31-ig lesz érvényben az árplafon:

  • A háztartási fogyasztók esetében 0,31 lej/KWh.
  • A nem háztartási fogyasztóknál pedig 0,37 lej/KWh lesz a felső ár abban az esetben, ha a 2021-es földgázfogyasztás nem haladta meg az 50 000 MWh-t.

A sürgősségi kormányrendelet-tervezet emellett azt is előírja, hogy szeptember 1-től úgynevezett szolidaritási adót kell fizetniük Romániában a villamos energiát termelő, azzal kereskedő gazdasági szereplőknek, valamint a nagykereskedelmi piacon is kereskedelmi tevékenységet folytató elektromos energiát és földgázt szolgáltató vállalatoknak.

Fontos változásnak tűnik emellett az is, hogy azon földgáztermelők esetében, amelyek villamos energia termeléssel is foglalkoznak (például az OMV Petrom), a földgázt legfeljebb 100 lej/MWh-s áron adhatják el elektromos energia termelése céljából saját erőműveiknek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!