Továbbra is érvényben maradnak az energiaárat korlátozó és kompenzáló intézkedések a miniszterelnök szerint

2022. augusztus 18. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az energiaárat korlátozó és kompenzáló intézkedések továbbra is érvényben maradnak – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök az energiaügyi tárcaközi bizottság első ülésén. Az Agerpres szerint az ülésen olyan intézkedéseket vitattak meg, amelyek célja a háztartási fogyasztók és a gazdaság védelme az emelkedő energiaárak hatásaival szemben.

„A kormány szintjén folytatjuk a hideg évszakra való felkészülést, biztosítva a lakosság és gazdaság energiaellátását. Amint azt vállaltuk, az energiaárak korlátozására és kompenzálására irányuló intézkedések továbbra is aktívak maradnak, a polgárok és a gazdaság védelméhez szükséges formában. Ezzel párhuzamosan új feladatokat határozunk meg az energetikai infrastruktúra-projektek végrehajtásának felgyorsítása érdekében, kihasználva Románia belföldi és geostratégiai lehetőségeit” – jelentette ki Ciucă az ülésen a kormány közleménye szerint.

A miniszterelnök kérésére az energiaügyi tárca augusztus 22-én előterjeszti a termelési kapacitásokba történő beruházási programok helyzetét, mind az állami tulajdonú vállalatok, mind a magánszektorhoz tartozó vállalatok esetében. Szintén augusztus 22-éig az Országos Energiaszabályozó Hatóságnak (ANRE) elő kell terjesztenie jelentését az év elejétől eltelt időszak energiapiaci fejleményeiről és az energiaár-válságot enyhítő intézkedések végrehajtásának állásáról.

Arról, hogy Románia miként áll a télre való felkészülés terén, itt és itt írtunk.