A kormány szerint a romániai lakosságot és KKV-kat nem fogja érinteni az EU földgázspórolós terve

2022. július 27. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai lakosságot, a kis- és középvállalkozásokat, a szociális szolgáltatásokat és a kritikus iparágakat nem érintik a gázfogyasztás csökkentésére irányuló esetleges további intézkedések – adott ki tájékoztatást a kormány, amellyel arra reagált, hogy kedden az Európai Uniós tagállamainak energiaügyi minisztériumai megállapodásra jutottak a tagállamok gázfogyasztásának csökkentéséről szóló, Európai Bizottságtól érkező javaslattal kapcsolatban.

„Romániának biztosítva lesznek 2022-2023 telére a szükséges készletek. Az ország földgáztartalékai 55%-on állnak, ami meghaladja a 2022. augusztus 1-jére előírt kötelező 46%-os szintet. Ha ezt a gyorsított ütemet fenntartjuk, november 1-jéig elérhetjük a legalább 80%-os szintet” – mutat rá Facebook-bejegyzésében a kormány. Arról, hogy a kormánynak miért nem kellene megelégednie a novemberi 80%-os telítettségi szinttel, Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaszabályozó Hatóság elnöke beszélt a Transtelexnek.

A kormány közleménye most viszont arról ír, hogy a belföldi gázforrások megléte, az ország fogyasztási profilja, valamint a kormánynak a polgárok és a gazdaság védelmét szolgáló csomagja olyan elemek, amelyek garantálják a szükséges gázmennyiséget 2022-2023 telén.

A kedden elfogadott gázspórolási terv célja egyébként, hogy a tagállamok csökkentsék az orosz gázszállításokból eredő kockázatokat – azaz ne érje őket hidegzuhanyként, ha megszakad vagy leáll a gázexport Oroszország felől. Az Európai Bizottság korábban azt javasolta, hogy a tagállamok 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználásukat az elmúlt 5 év azonos időszakainak átlagához képest. A javaslat szerint azt is lehetővé kell tenni, hogy uniós szintű riasztást adjanak ki széles körű gázhiány esetén, amivel kötelező megtakarítási célokat adnának ki a tagállamok felé.

A Bizottság eredeti javaslatához képest viszont jóval több lehetőséget adnának a tagállamoknak a tervből való kivételekre, és az uniós szintű gázhiány-riasztást is csak az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács adhatná ki, nem az Európai Bizottság. Igaz, a Tanácsban nem lenne szükség egyhangú döntésre, itt elegendő lenne a 27-ből 15 tagállam egyetértése – melyeknek együttesen az EU lakosságának legalább 65 százalékát kellene képviselniük.

Ezen kívül kimaradhatnak a gázspórolási tervből azok a tagállamok, melyek nem kapcsolódnak közvetlenül egy másik uniós tagállam gázhálózatához – ezek most Ciprus, Málta és Írország. A többi tagállam esetében pedig a gáztározó kapacitások növelése, az áramellátás kérdése vagy a gáz műtrágyagyártáshoz való felhasználása csökkentheti a kötelező megtakarítások összegét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!