A kormány szerint a romániai lakosságot és KKV-kat nem fogja érinteni az EU földgázspórolós terve

2022. július 27. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai lakosságot, a kis- és középvállalkozásokat, a szociális szolgáltatásokat és a kritikus iparágakat nem érintik a gázfogyasztás csökkentésére irányuló esetleges további intézkedések – adott ki tájékoztatást a kormány, amellyel arra reagált, hogy kedden az Európai Uniós tagállamainak energiaügyi minisztériumai megállapodásra jutottak a tagállamok gázfogyasztásának csökkentéséről szóló, Európai Bizottságtól érkező javaslattal kapcsolatban.

„Romániának biztosítva lesznek 2022-2023 telére a szükséges készletek. Az ország földgáztartalékai 55%-on állnak, ami meghaladja a 2022. augusztus 1-jére előírt kötelező 46%-os szintet. Ha ezt a gyorsított ütemet fenntartjuk, november 1-jéig elérhetjük a legalább 80%-os szintet” – mutat rá Facebook-bejegyzésében a kormány. Arról, hogy a kormánynak miért nem kellene megelégednie a novemberi 80%-os telítettségi szinttel, Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaszabályozó Hatóság elnöke beszélt a Transtelexnek.

A kormány közleménye most viszont arról ír, hogy a belföldi gázforrások megléte, az ország fogyasztási profilja, valamint a kormánynak a polgárok és a gazdaság védelmét szolgáló csomagja olyan elemek, amelyek garantálják a szükséges gázmennyiséget 2022-2023 telén.

A kedden elfogadott gázspórolási terv célja egyébként, hogy a tagállamok csökkentsék az orosz gázszállításokból eredő kockázatokat – azaz ne érje őket hidegzuhanyként, ha megszakad vagy leáll a gázexport Oroszország felől. Az Európai Bizottság korábban azt javasolta, hogy a tagállamok 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználásukat az elmúlt 5 év azonos időszakainak átlagához képest. A javaslat szerint azt is lehetővé kell tenni, hogy uniós szintű riasztást adjanak ki széles körű gázhiány esetén, amivel kötelező megtakarítási célokat adnának ki a tagállamok felé.

A Bizottság eredeti javaslatához képest viszont jóval több lehetőséget adnának a tagállamoknak a tervből való kivételekre, és az uniós szintű gázhiány-riasztást is csak az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács adhatná ki, nem az Európai Bizottság. Igaz, a Tanácsban nem lenne szükség egyhangú döntésre, itt elegendő lenne a 27-ből 15 tagállam egyetértése – melyeknek együttesen az EU lakosságának legalább 65 százalékát kellene képviselniük.

Ezen kívül kimaradhatnak a gázspórolási tervből azok a tagállamok, melyek nem kapcsolódnak közvetlenül egy másik uniós tagállam gázhálózatához – ezek most Ciprus, Málta és Írország. A többi tagállam esetében pedig a gáztározó kapacitások növelése, az áramellátás kérdése vagy a gáz műtrágyagyártáshoz való felhasználása csökkentheti a kötelező megtakarítások összegét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!