A PSD a minimálbérre 0%, a jól kereső közalkalmazottakra 40%-os többletadót vetne ki

2022. június 16. – 16:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Szociáldemokrata Párt (PSD) azt javasolta a koalíciós partnereinek, hogy vezessenek be 40%-os többletadót azon közalkalmazottak jövedelmére, akiknek a fizetése meghaladja az államelnök havi juttatását – részletezi a párt csütörtök délutáni közleménye. Azt is javasolták emellett, hogy alkalmazzanak 40%-os adókulcsot a különnyugdíjak azon részére, amely meghaladja a 9000 lejt, emellett 90%-os adóval sújtsák a különnyugdíjak azon részét, amelyek meghaladják a 18 000 lejt.

Az intézkedéscsomag részeként azt is szeretnék elérni, hogy a 4500 lej alatti fizetéseknél olyan progresszív adóleírási rendszert vezessenek be, amely eredményeként a minimálbér szintjére fizetendő adó 0% legyen.

A közleményben a szolidaritási adóként emlegetett adótípussal kapcsolatos elképzeléseikre is kitérnek, javaslatuk szerint a 100 millió euró feletti éves forgalommal rendelkező vállalatok esetében 0,5%-os üzleti forgalomra kivetett adót vezetnének be ideiglenesen. Az innen befolyt összeget egészségügyi és oktatási célokra költenék el.

Marcel Ciolacu PSD-elnök csütörtökön délután bejelentette, hogy a kormánykoalíció úgy döntött, 3 milliárd lejt különít el az alacsony és közepes jövedelműek jövedelemadó-kedvezményére. Ciolacu szerint az adóhivatal és a pénzügyminisztérium feladata lesz kiszámolni a kedvezményre feljogosító felső jövedelemhatárt. Úgy vélte, ez az a keretösszeg, amelyet Románia a jelenlegi körülmények között és a jelenlegi költségvetéssel megengedhet magának.

Ahogy arról már korábban írtunk, a kormány szintjén azért foglalkoznak ennyit adózási kérdésekkel az elmúlt időszakban, mert Románia költségvetési hiánya kifejezetten magas, az elszabaduló infláció miatt bevezetett gazdaságtámogató és szociális intézkedések pedig szintén nyomást helyeznek az államháztartásra, amelynek most plusz bevételekre lenne szüksége. A témáról itt és itt írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!