Brit tudományos kiadó díjazta a BBTE közgazdász kutatócsapatát

2022. május 3. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári BBTE magyar tagozatos közgazdász kutatói nyerték el a brit Emerald Publishing tudományos kiadó „Real Impact Awards 2021” elnevezésű nemzetközi versenyének fődíját – számol be közleményben a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézetének oldala. Az elismerést a kutatók a COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor kutatási projektben zajló munkájuk társadalomra gyakorolt pozitív hatásáért kapták.

A kutatási projektről többször is írtunk, 2020 áprilisában indult útjára azzal a céllal, hogy valós időben kövesse járvány és a romániai gazdasági helyzet alakulását, az ehhez kapcsolódó információk naponta történő frissítésével, valamint olyan elemzések és előrejelzések közzétételével, amelyek segíthetik a hatóságokat, hogy a koronavírus-járvány bizonytalansága közepette is a lehető legjobb döntéseket tudják meghozni. Az elmúlt két hónapban a projekt kiegészült az orosz-ukrán háború gazdasági következményeire vonatkozó információk és elemzések közzétételével.

A díjazott kutatási projekt vezetője Szász Levente (egyetemi professzor, BBTE), a kutatócsoport tagjai pedig Bálint Csaba (Román Nemzeti Bank, a BBTE társult oktatója), Csala Dénes (Lancaster University, a BBTE társult oktatója), Csíki Ottó (doktorandusz, BBTE), Nagy Bálint Zsolt (docens, BBTE) és Rácz Béla-Gergely (adjunktus, BBTE).

A közlemény szerint az Emerald Publishing versenyének „Driving the Impact Agenda” kategóriájában a brit, ausztrál és norvég szakértőkből álló zsűri külön kiemelte, hogy a kolozsvári kutatók által publikált elemzések eredményei igazolható hatást gyakoroltak a járvány alatt meghozott hivatalos döntésekre. A zsűri azt is hangsúlyozta, hogy a BBTE közgazdászai jó példát mutattak arra, hogy hogyan lehet a tudományos kutatás eredményeivel valós hatást gyakorolni a közösségek életére és a tudomány társadalmi elfogadottságára, mindezt a legmodernebb adatvizualizációs eszközök, valamint a gazdasági-társadalmi kutatás és előrejelzés tudományos módszereinek összekapcsolásával.

A kutatócsapat tagjai az elmúlt hetekben két témában is nyilatkoztak a Transtelexnek. Dr. Szász Leventét a lakásárak változásával kapcsolatban, dr. Nagy Bálint Zsoltot pedig arról kérdeztük, hogy milyen tényezők miatt emelkedtek meg jelentősen a hosszú lejáratú kötvények kamatlábai.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!