Románia hazai termelésből is tudja fedezni a gázszükségletet, nem lesznek fennakadások az ellátásban

2022. április 27. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia gázimportja továbbra is zavartalan, ugyanakkor ebben az időszakban hazai termelésből is fedezni tudják az ország gázszükségletét – jelentette ki szerdán a román gázvezeték-hálózatot kezelő Transgaz állami vállalat vezérigazgatója.


Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Ion Sterian vezérigazgató rámutatott, az ortodox húsvét alatt mindössze 13-14 millió köbméter földgázt használtak fel Romániában naponta, az alacsony fogyasztás miatt a Romgaz állami vállalatnak csökkentenie kellett a termelést. „Mára (szerda – szerk. megj.) hozzávetőlegesen 19,5 millió köbméteres fogyasztást becsülnek” – tette hozzá.

Ugyanakkor a szerdai gázimport 3,5 millió köbméterre tehető, ami megegyezik az előző napi mennyiséggel.

A Transgaz igazgatója hangsúlyozta, ebben az időszakban Románia a hazai termelésből fedezni tudja az ország gázszükségletét, a fogyasztás ugyanis nem haladja meg a napi 20-21 millió köbmétert, miközben napi 23 millió köbméter kitermelésére is van lehetőség. A gázimport most azért fontos, hogy a hideg évszak kezdetére 3,2 milliárd köbméter gáz legyen a tárolókban – magyarázta.

Elmondta azt is, hogy jelenleg 640 millió köbméter gáz van a hazai gáztározókban, 230 millió köbméterrel több, mint tavaly ilyenkor.

„Nekünk a BRUA gázvezeték a megmentőnk, ez működik, segítségével biztosított az ellátás, illetve a gáz tranzitja is a régióban, miközben a tranzitdíjakból bevételre is szert teszünk” – nyomatékosította.

Amint korábban megírtuk, orosz Gazprom vállalat szerdán bejelentette, hogy teljesen leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázszállításokat, mivel a két ország nem hajlandó rubelben fizetni a vételárat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban közölte, hogy Oroszország ezután nem fogja dollárban vagy euróban elfogadni a földgázszállítások ellenértékét, hanem áttérnek a rubelelszámolásra.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!