Románia hazai termelésből is tudja fedezni a gázszükségletet, nem lesznek fennakadások az ellátásban

2022. április 27. – 11:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia gázimportja továbbra is zavartalan, ugyanakkor ebben az időszakban hazai termelésből is fedezni tudják az ország gázszükségletét – jelentette ki szerdán a román gázvezeték-hálózatot kezelő Transgaz állami vállalat vezérigazgatója.


Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Ion Sterian vezérigazgató rámutatott, az ortodox húsvét alatt mindössze 13-14 millió köbméter földgázt használtak fel Romániában naponta, az alacsony fogyasztás miatt a Romgaz állami vállalatnak csökkentenie kellett a termelést. „Mára (szerda – szerk. megj.) hozzávetőlegesen 19,5 millió köbméteres fogyasztást becsülnek” – tette hozzá.

Ugyanakkor a szerdai gázimport 3,5 millió köbméterre tehető, ami megegyezik az előző napi mennyiséggel.

A Transgaz igazgatója hangsúlyozta, ebben az időszakban Románia a hazai termelésből fedezni tudja az ország gázszükségletét, a fogyasztás ugyanis nem haladja meg a napi 20-21 millió köbmétert, miközben napi 23 millió köbméter kitermelésére is van lehetőség. A gázimport most azért fontos, hogy a hideg évszak kezdetére 3,2 milliárd köbméter gáz legyen a tárolókban – magyarázta.

Elmondta azt is, hogy jelenleg 640 millió köbméter gáz van a hazai gáztározókban, 230 millió köbméterrel több, mint tavaly ilyenkor.

„Nekünk a BRUA gázvezeték a megmentőnk, ez működik, segítségével biztosított az ellátás, illetve a gáz tranzitja is a régióban, miközben a tranzitdíjakból bevételre is szert teszünk” – nyomatékosította.

Amint korábban megírtuk, orosz Gazprom vállalat szerdán bejelentette, hogy teljesen leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázszállításokat, mivel a két ország nem hajlandó rubelben fizetni a vételárat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban közölte, hogy Oroszország ezután nem fogja dollárban vagy euróban elfogadni a földgázszállítások ellenértékét, hanem áttérnek a rubelelszámolásra.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!