Szerdától nem kap orosz földgázt Bulgária és Lengyelország

2022. április 27. – 09:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A két országban szerdától leállítja a földgázszállítást Oroszország. Az erről szóló információkat kedd este erősítette meg a varsói és a szófiai kormány – írja a Digi24.

A bulgáriai gazdasági minisztérium közölte, hogy a Gazprom április 27-től függeszti fel a földgáz szállítását a Turkstream vezetéken, mert Bulgária nem volt hajlandó rubelben fizetni a szolgáltatásokért.

Hasonlóan a Lengyelországba vezető Yamal vezetéken is megszűnik a földgáz importálása, mert a lengyel kormány is megtagadta a rubellel való fizetést.

A lengyel kormány ugyanakkor közölte: nem aggódnak, elegendő tartalékkal rendelkeznek, a lengyel gazdaság egyébként sem függ nagy mértékben az orosz gáztól. Bulgária már nincsen ilyen előnyös helyzetben, mivel a gázszükségletük legalább 90%-át Oroszországból szerezték be. Ennek ellenére ők is kijelentették, hogy év végéig teljesen lemondanak az orosz importról, időközben elkezdődtek a tárgyalások Görögországgal és Azerbajdzsánnal.

A lengyel és bulgáriai hatóságok hírére az európai gázárak 18%-kal emelkedtek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!