Csíkszereda után Marosvásárhelyen mutatják be a Fejedelmek aranyát

2024. július 16. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

Csíkszereda után Marosvásárhelyen lesz látható a Fejedelmek aranya: Uralkodói reprezentáció Erdélyben című időszaki kiállítás – tájékoztat a Maros Megyei Múzeum.

A Maros Megyei Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, a Csíki Székely Múzeum és a Székely Nemzeti Múzeum együttműködésében megvalósuló tárlat július 22-től a marosvásárhelyi Kultúrpalotában lesz látható. A kiállítás megnyitóját július 22-én, hétfőn, 18 órától tartják.

„A kiállítás az Erdélyi Fejedelemség történetét elsősorban az uralkodói reprezentáció szemszögéből mutatja be. Kiindulópontját a 16–17. századi erdélyi vereteken feltűnő fejedelemábrázolások adták. A Kultúrpalotában ennek megfelelően többszáz érmét, illetve kivételes értékkel bíró díszfegyvereket, ékszereket, viseleti tárgyakat tekinthetnek meg a látogatók. A tárgyak mennyisége és sokszínűsége a kordivat ábrázolása mellett a kora újkori erdélyi fejedelemség gazdasági és politikai erejét is érzékelteti” – írják a tájékoztatóban, majd nem sokkal később megjegyzik, a kiállítás sokkal többet kínál a fejedelmi éremkincs hagyaték számbavételénél és bemutatásánál. Az említett tárgykategória mellett feltűnő ötvös remekek, díszfegyerek, viseletek és tartozékaik nem csupán a korszak divatját és a fejedelem reprezentációs igényeit világítják meg, hanem a kora újkori erdélyi fejedelmi udvari kultúrába is betekintést nyújtanak.

A tárlat november 24-ig lesz látogatható a Kultúrpalotában levő időszaki kiállítótérben (jobb szárny, 2. em.), keddtől péntekig 09.00 és 16.00, szombat–vasárnap 09.00 és 14.30 óra között. Hétfőn zárva. A belépőjegy ára 25 lej, a kedvezményes nyugdíjas belépő 12 lej, a kedvezményes diákjegy 6 lej.

A Fejedelmek arany: Uralkodói reprezentáció Erdélyben c. kiállítást április közepén nyitották meg a Csíki Székely Múzeumban, akkor egy kvízt is készítettünk kedvcsinálónak az alkalomból, amit most is csak ajánlani tudunk, mert azóta sem vesztett semmi az érvényességéből.

Amúgy is van, amit nézni a Maros Megyei Múzeumban, nemrég nyitották meg a Magyar Géniusz program és megyei tanács támogatásával a Bernády György. Viszonyrendszerek és kapcsolati hálók című kiállítást a Kultúrpalotában. Ahogy fogalmaznak az erről szóló közleményben, a tárlat Bernády György polgármester „pályáját és lenyűgöző eredményeit” tárja a közönség elé. Emellett ott van a Kultúrpalota nemrég felújított és átadott Tükörtereme is, amit érdemes megnézni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!