Magyar dokumentumfilm nyert a TIFF-en, a fődíjat indiai játékfilm kapta

2024. június 23. – 09:28

Magyar dokumentumfilm nyert a TIFF-en, a fődíjat indiai játékfilm kapta
Jelenet a Kix című dokumentumfilmből – Forrás: Kix

Másolás

Vágólapra másolva

Mikulán Dávid és Révész Bálint Kix című dokumentumfilmje győzött a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) What’s Up, Doc? nevű versenyszekciójában. A 2000 eurós pénzjutalommal járó díjat az alkotók a zsűri szerint azért a „filmes biztonságért” érdemeltek ki, amellyel távoli cinkosokként követték egy gyermek átalakulását. A budapesti Sanyi életét 12 éven át követő filmről Révész Bálint rendező-producerrel beszélgettünk.

A kolozsvári Nemzeti Színházban szervezett szombat esti zárógálán jelentették be azt is, hogy a fesztivál 10 ezer eurós pénzjutalommal járó fődíját, a Transilvania Trófeát a Girls Will Be Girls című indiai játékfilm kapta, amely egy kamasz lány felnövését mutatja be egy himalájai elitiskola különösen szigorú és elnyomó környezetében.Shuchi Talati rendező videóüzenetében elmondta, a film története erőteljesen kapcsolódik Indiához, de mindig remélte, hogy máshol is visszhangra talál majd, amit ez a díj jelez is.

A zsűri 1500 eurós pénzjutalommal járó különdíját a játékfilmes verseny másik indiai alkotása, a korábban Kolozsváron már díjazott Vinothraj Palani The Adamant Girl című filmje nyerte el.

A legjobb rendezés 3000 eurós pénzjutalommal járó díját Sebastián Quebrada kolumbiai rendező vehette át a The Other Son című filmjéért, a legjobb alakítás 1000 eurós pénzjutalommal járó díját pedig Hassan Pourshirazi iráni színész kapta a The Old Bachelor (r. Oktay Baraheni) című filmben játszott szerepéért.

A román filmek közül Horia Cucută és George ve Ganæaard Clasat című filmje lett a legjobb nagyjátékfilm, Isabela Țenț Alice On & Off című dokumentumfilmje pedig debütdíjat kapott, de a What’s Up, Doc? szekció zsűrije is dicsérettel tüntette ki, valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját is megkapta.

A díjazottak teljes listája itt olvasható, a kolozsvári alkotóknak meghirdetett verseny döntőseit és nyerteseit pedig itt ismertettük.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!