14. századi falképeket tártak fel a székelyföldi Szacsva középkori templomának külső falán

2024. június 21. – 16:20

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb érdekes, 14. századi falképeket tárt fel Szakáts Tamás restaurátor a háromszéki Réty községhez tartozó kis zsákfalu, Szacsva középkori templomának külső falán – írja az MTI a Székelyhonra hivatkozva.

A templomhajó külső, északi oldalán egy falmélyedésben két jelenet is kirajzolódik: az egyik a királyok imádása (bár helyszűke miatt itt csak egy király járul a Kisjézust ölében tartó Szűz Mária elé), míg a másik töredéken a hitetlen Tamásnak sebeit feltáró Krisztus szerepel – magyarázta a lapnak Jánó Mihály művészettörténész, aki közösségi oldalán adott hírt a felfedezésről.

A szakember szerint az is ritkaságnak számít, hogy kívül vannak ezek a falképek, de maga a kompozíció is érdekes. Festőjük ugyanaz, aki a középkori templom belső falain korábban felfedezett, Szent László-legendát ábrázoló freskókat is kivitelezte. A művészettörténész kifejezte reményét, hogy a külső falon feltárt további festményrészletek is összeállnak majd értelmezhető, „olvasható” jelenetekké.

Szacsván a Romániának szánt európai uniós helyreállítási alapokból sikeresen megpályázott 2,4 millió eurós támogatásból folytatódnak a kis református templom korában megkezdett szerkezetmegerősítési és felújítási munkálatai. A Székelyhon felidézte: a középkori templom a korábban már részben feltárt, Szent László-legendához tartozó belső falképeknek köszönhetően vált az országosan kiemelt figyelmet és finanszírozást élvező Szent László-út egyik helyszínévé, amely egyike a Hívogató Románia-programba belefoglalt 12 kulturális-turisztikai útvonalnak.

A Háromszék című lap Dombora Lehel polgármester és Dezső László Levente református lelkész tájékoztatása alapján tavaly részletes riportban számolt be arról, hogy az Országos Helyreállítási Programnál (PNRR) elnyert támogatásnak köszönhetően a 14. századi szacsvai műemlék templomnál teljes körű restaurálás kezdődött, a támogatás pedig arra is elegendő, hogy a régi, omladozó paplak helyett egy szálláshelyként üzemelő látogatóközpontot is építsenek a szomszédos területen.

A templom történetéről, művészettörténeti és építészeti értékeiről Jánó Mihály 2012-ben közölt tanulmányt. Szacsva település 14. századi meglétét nem igazolták okleveles források, ám a falfestmények tanúsága szerint a falu temploma már a 14. században állt, amely szentéllyel rendelkezett, de az is egyértelmű, hogy később ezt többször átépítették. A templomot leginkább a 18. századi festett virághímes kazettás mennyezete miatt tartották számon, ennek köszönhetően került a védett műemléki listára is, de 2000-ben Jánó Mihály művészettörténész és Kiss Lóránd falkép-restaurátor a hajó belsejének északi falfelületén, egy 14. századi, másfél méteres falfestmény töredéket tártak fel, amelyen a középkori magyar falfestészet sajátos ikonográfiai témájának, a Szent László-legendának Üldözés jelenete látható.

Jánó Mihály művészettörténész az erdélyi falképek legismertebb kutatója, akivel a Transtelex életút-interjút készített, ami itt olvasható.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!