Százezer nézőt várnak az idei TIFF-re, ami 11 napon keresztül fogja ontani a filmeket és eseményeket

2024. június 14. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken kezdődik Kolozsváron a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), Románia legjelentősebb filmes eseménye, egy teltházas nyitógálával, amelyre több mint 3.500 nézőt várnak a szervezők. Ez csupán a kezdete annak a 11 napnak, amely során több száz vetítés, filmkoncert, kiállítás, koncert, beszélgetés és különleges esemény kerül megrendezésre. Kolozsváron több mint 1.000 meghívott – színészek, rendezők, producerek és más iparági szakemberek – lesz jelen, és a fesztivál várhatóan meghaladja a 100.000 nézőt.

A TIFF egy eseménydús hétvégével indít: szombaton, 19:00 órakor a Diákművelődési Házban vetítik az olasz filmrendező, Daniele Luchettinek a Bizalom (Confidenza) című alkotását. Luchetti a TIFF kiemelt vendégei közé tartozik, és a 3x3 szekció keretében adnak ízelítőt filmjeiből, majd a fesztivál végén átadják neki a világ filmművészethez való hozzájárulásért járó különdíjat.

Vasárnap, 17:00 órakor a nézők a főtéri TIFF Lounge-ban találkozhatnak Jojo T. Gibbs színésznővel, aki a Luc Besson rendezésében készült Dogman című thrillerben szerepel, amely a fesztivál hivatalos megnyitóján is bemutatásra kerül. Ez csupán az első ingyenes esemény, amelynek a TIFF Lounge ad otthont a tíznapos program alatt.

Szombaton startolnak a bonchidai Bánffy-kastélyban is a rendezvények. A Metropolis (r. Fritz Lang) című film különleges vetítése nyitja meg a TIFF filmkoncert-sorozatát. Az eredeti zenét az Edison Studio olasz zenekar komponálta, akik az élő zenei kíséretért is felelnek. A következő este ugyanott egy vitatott alkotás vetítésére kerül sor: a The Realm of the Senses (Az érzékek birodalma, r. Nagisa Oshima) című, 1976-os erotikus film, amely a megjelenése idején cenzúrázva volt, és a mai napig vitatott maradt.

Pénteken megnyílnak az első kiállítások is a Művészeti Múzeumban. A Töredékek Ruth Borgfjord művész és aktivista fotóival és interjúival az LGBTQ+ nők és a nem bináris emberek intim világát mutatja be. Az Őszinteséget keresve Vlad Braga fotográfus portrékiállítása, amelyben a fotós az alanyok sebezhetőségét próbálja megragadni. Lesz egy környezetvédelem és művészet kapcsolódásáról szóló kiállítás is, a Changing environments. Together, amelynek kiegészítésében a közönség a „fesztivál szívét” is megtekintheti, egy újrahasznosított elemekből készült installációt, amely az Egyetem tér kicsinyített mása.

A Művészeti Múzeum belső udvara ad otthont egyébként szinte minden este a fesztivál alatti koncerteknek is. Szombaton és vasárnap a Dimitri’s Bats és a Kadjavsi lépnek színpadra.

A japán filmművészet és kultúra a TIFF 23. kiadásának egyik kiemelt témája. A hétvégén origami, ikebana és manga műhelyek lesznek a Főtéren, ingyenes belépéssel, előzetes regisztrációval. A mozikban Hamagucsi Rjúszuke három filmjét vetítik ebből az alkalomból, valamint három klasszikus alkotást is: Sansho, az igazságszolgáltató (r. Mizoguhi Kenji), Narayama balladája (r. Imamura Sóhei) és a Tokiói történetet (r. Ozu Jaszudzsiró).

A fesztivál teljes programja megtalálható a tiff.ro oldalon, de a fesztiválnak van már mobilalkalmazása is, ami letölthető. A Transtelex filmajánlóját arról a 10 filmről, amit mi néznénk meg, itt lehet végigböngészni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!