Japán sztrájkkal csatlakozik a Székely Nemzeti Múzeum az országos tiltakozáshoz

2024. május 18. – 18:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Székely Nemzeti Múzeum és munkaközössége támogatja a Culturmedia és Alfa Cartel szakszervezet 2024. május 18-ra meghirdetett tiltakozását, amelyet Románia kormányának a könyvtárak és közgyűjtemények alkalmazottaival szemben tanúsított diszkriminatív eljárása miatt kezdeményeztek, posztolta szombaton Facebook-oldalára a sepsiszentgyörgyi intézmény.

A kormány épülete előtt szombat délután kezdődött a múzeumi és könyvtári dolgozók tiltakozása, amelyet a múzeumok nemzetközi napjára, a Múzeumok Éjszakája rendezvény időpontjára időzítettek, és amellyel 20 százalékos béremelést kérnek, illetve felhívják a figyelmet a kulturális örökség őrzésével megbízott intézményekben uralkodó aggasztó állapotokra.

Mint írtuk, a tiltakozás miatt több nagy múzeum nem vesz részt a Múzeumok Éjszakája programsorozatban. A Székely Nemzeti Múzeum esetében ez a helyzet nem áll fenn, a székelyföldi múzeumok ugyanis hagyományosan a Szent Iván napjához legközebb eső szombaton szervezik meg a Múzeumok Éjszakáját.

A Csíki Székely Múzeum még április elején jelezte, hogy japán sztrájkkal csatlakozik az országos tiltakozáshoz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!