Elkezdődött a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, amelyet szinte ellehetetlenített a kormány kiadáscsökkentő intézkedése

2023. november 16. – 16:35

Elkezdődött a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, amelyet szinte ellehetetlenített a kormány kiadáscsökkentő intézkedése
Fotó: Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

Másolás

Vágólapra másolva

A Kiskalász gyerekzenekar koncertjével megnyílt a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. Erdély legnagyobb könyves szemléje idén is több mint száz programmal, az erdélyi és magyarországi kiadók legújabb köteteivel, hazai és külföldi meghívottakkal várja az érdeklődőket a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház épületébe.

A szervezők tájékoztatása szerint a könyvvásár már túlnőtt azon, hogy egy háromnapos rendezvény legyen, ahol könyveket lehet vásárolni, az ősz Marosvásárhelyen az erdélyi szerzők és új köteteik népszerűsítéséről szól. Káli Király István főszervező szerint ez került veszélybe az elmúlt időszakban, amikor a kormány sürgősségi kormányrendelete korlátozta, hogy mire és mennyit költhetnek a helyi önkormányzatok az év utolsó két hónapjában. A Romániai Magyar Könyves Céh elnöke hangsúlyozta, két héttel ezelőtt a bizonytalanság szele lengte be a rendezvényt, a kormány deficitcsökkentő intézkedései az önkormányzatok által támogatott kulturális rendezvényeket is érintette.

„Tizenkét nap vajúdás után, amíg nem dolgozhattunk, mert nem tudtuk, hogy mire számíthatunk, többszöri kérésünk után újraértelmezték azt a kormányhatározatot, amely a kulturális rendezvények önkormányzati támogatásának a tiltását írta elő. Így a polgármesteri hivatal teljesítette a vállalását, amelyre a júliusban megkötött szerződés kötelezte. Sajnos ez a megyei önkormányzat esetében nem történt meg, így 70 ezer lej elvesztődött” – idézi a szervezők közleménye Káli Király Istvánt. Portik Vilmos, Marosvásárhely alpolgármestere a Transtelexnek korábban azt nyilatkozta, azért sikerült folyósítani a könyvvásár szervezőnek a támogatást, mert még a rendelet hatályba lépése előtt megkötötték az erről szóló szerződést.

Hangsúlyozta, az elmúlt időszakban mecénásokat kerestek annak érdekében, hogy a vásár az elmúlt években hasonló formákban szervezhessék meg. „Van remény a mecénatúrára Marosvásárhelyen, válsághelyzetben több cég átérezte a helyzet súlyosságát, mellénk állt a Clinilab, a Geiger, a Bioeel, az Aages, a LynxSolutions, a Nodasoft Technologies, az Alchemist, a Tutsekfilm, a Maren, az 112 Café, a What’S In The Box, így sikerült részben pótolnunk a hiányt” – hangsúlyozta Káli Király István.

A Kiskalász gyerekzenekar koncertezik – Fotó: Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár
A Kiskalász gyerekzenekar koncertezik – Fotó: Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

Káli Király szerint a 12 napos patthelyzet rányomta bélyegét a szervezésre, éjt nappallá téve kellett dolgozniuk azon, hogy a megszokotthoz közeli hangulatú, az előzetesen eltervezetthez részben hasonló vásárt szervezni.

A marosvásárhelyi könyves szemlén a kiadványok mellett több mint 100 program várja az érdeklődőket, több mint 50 szerző lesz jelen az irodalmi programokon. Kiemelt eseménye a négy napnak az Év szerzője díj átadása, melyet a szervezők megbízásából egy 4 fős szakmai bizottság ítél oda. A díjat péntek este 20 órától kezdődő Válótársas című előadás keretében adják át. A kiemelt eseményeken többek között Parti Nagy Lajos, Erdős Virág, Tiszta Kata, Tompa Andrea és Vida Gábor részt vesz.

Az irodalmi, színházi és gyermekprogramok mellett a könyvstandok között sétálva egy kiállítás is láthatnak, a 150 éve született Bánffy Miklósra jelmezterveivel, karikatúráival, díszletterveivel emlékeznek. A vásár részletes programja itt érhető el.

A vásár reggelente 10 órakor nyit és 20 órakor zár, vasárnap pedig, a szemle utolsó napján 14 óráig látogatható

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!